Jak na babiččinu mramorovou bábovku?

Jak na babiččinu mramorovou bábovku?
Není nic lepšího než bábovka jako od babičky. Každý si jistě pamatuje babiččinu teplem vonící kuchyň a pečení. Mramorová bábovka s čajem v klasickém hrnečku a milé slovo vždy potěšilo.

Pokaždé nemáte čas na různé experimenty a zkoušení nových ingrediencí a proto zvolíte tradici. Na tom nelze nic zkazit. Existují recepty, které se nikdy neomrzí jako babiččina mramorová bábovka.

Jaké budete potřebovat ingredience na tradiční mramorovanou bábovku:

  • 4 vejce
  • 200 g másla
  • 2 lžičky kakaa
  • 100 ml mléka
  • lžičku citronové kůry
  • prášek do pečiva
  • 200 g cukr krupice
  • 1 vanilkový cukr nebo lžičku domácího vanilkového cukru
  • 300 g polohrubá mouka

Postup přípravy

Máslo ponechte nějakou chvíli změknout, aby měklo rychleji, můžete jej nakrájet na plátky. Až bude akorát, vyšlehejte jej s krupicovým cukrem. Poté přidejte další ingredience, kromě kakaa a pořádně prošlehejte.

Formu si vymažte olejem nebo vystříkejte sprejem na vymazávání a vysypejte polohrubou moukou. Část těsta oddělte a obarvěte připraveným kakaem.

Do formy vlijte polovinu světlé části těsta a krouživým pohybem vlijte kakaovou část těsta, tak aby vytvořilo hezké mramorování. Nahoru opět nalijte zbytek světlé části těsta.

mramorováním si můžete vyhrát a vytvořit například různé pruhy, swirl nebo netradiční tvary.

Pro vytvoření zajímavých vzorů použijte také špejli, kterou můžete v těstě lehce pomíchat a upravit tvar mramorování.

V případě, že nemáte přímo bábovkovou formu nebo chcete změnu, můžete si vyrobit rovněž mramorovaný koláč. Stačí těsto slévat do různých tvarů a skvěle si vyhrajete.

Dáme se do pečení

Zdroj: paulista / Shutterstock

Těsto na bábovku by se mělo vždy péct v předehřáté troubě. Pečte na 180 °C přibližně 45 minut, až hodinu. Až bude povrch do zlatova, bábovku můžete vyjmout a po vychlazení vyklopit.

Čas pečení se odvíjí i od typu trouby. Jestliže máte plynovou nebo elektrickou. U plynové je potřeba dávat pozor, aby se bábovka upekla rovnoměrně a raději nezvyšovat teplotu.

Pro autentický dojem vyberte jemně zdobený talíř, jaký měly naše babičky, případně podložte zdobeným ubrouskem. Není hezčí pohled než na bábovku krásně usazenou na stole na pěkném talířku.

Povrch bábovky zasypte moučkovým cukrem. Vyvarujte se příliš barevných polev či moderního zdobení, abyste nenarušili celkový duch tradice.

K bábovce se podává káva nebo čaj. Tradiční je káva turecká s lógrem, ale tu každý nemusí mít rád, použijte proto překapávanou nebo espresso. Hodí se k ní rovněž kvalitní černý čaj podávaný s cukrem nebo také mlékem.

V minulosti se k pečivu pila často také melta. Je vyrobena z praženého žita s příměsí čekankového kořene. Je velmi zdravá na zažívání a podává se s mlékem a medem. Chutný je rovněž čaj yogi, který provoní kuchyň kořením, které připomíná vánoční dny.

 

Zdroje: