Zápach v lednici může způsobovat řada věcí, včetně špatně nastavené teploty

Zápach v lednici může způsobovat řada věcí, včetně špatně nastavené teploty
Při otevírání lednice se pravděpodobně každý už někdy setkal s nepříjemným zápachem. Jasný důvod se pro to ale někdy hledá těžko. Na vině může být spousta příčin, např. zkažené jídlo, nesprávné nastavení teploty nebo technická závada. Naštěstí existují snadná a spolehlivá řešení.

Nejprve je třeba odhalit původce zápachu

Vaše lednička může nejčastěji zapáchat kvůli shnilému či zkaženému jídlu. První věcí, kterou tak musíte udělat, je zkontrolovat, zda jsou veškeré kousky zeleniny, rozbalené klobásy a podobně stále v pořádku. V případě potřeby je samozřejmě zlikvidujte.

Někdy ovšem nemusí být na vině prošlé datum spotřeby a dávno ztracená kvalita, ale čistě fakt, že některé potraviny zkrátka silně zavánějí. Pach nějakého sýra nebo ryby se může jednoduše usadit ve spotřebiči a těsnění. To platí zejména tehdy, když jsou takové potraviny skladovány bez pořádného obalu. Pomoci může jedině důkladné čištění.

Dalším důvodem pro nepříjemný zápach může být nesprávně nastavený regulátor teploty v ledničce. V důsledku toho se rychle usazují bakterie, jež mohou způsobit onen smrad. Optimální teplota lednice je asi 4–7 °C, uvnitř jsou různé teplotní zóny, chladnější nebo teplejší. Potraviny proto vždy skladujte ve správné zóně, aby se vám předčasně nezkazily.

Konečně čtvrtou pravděpodobnou příčinou zápachu, pokud se nepotvrdila žádná z předchozích, by mohla být technická závada, kupříkladu unikající chladicí kapalina, nefunkční ventilace nebo vadný kompresor. Pak to ale zpravidla zapáchá na vnější straně lednice. Nejlepší bude zavolat odborníka, aby si s problémem zkušeně poradil.

Důkladné čištění je základ, použijte ocet či sodu

Nejdřív zkontrolujte dveře. Lidé mívají tendenci zapomínat, že jídlo umístěné právě ve dveřích se kazí nejrychleji. I když může být datum spotřeby ještě daleko, mléko, vejce a další potraviny už mohou představovat pastvu pro bakterie. Po dveřích se propracujte k zadní části lednice, čichejte a nakukujte do všech svých minulých nákupů.

Jestliže jste objevili plíseň v lednici nebo na potravinách, nestačí jen vyčistit postižená místa. Musíte důkladně vyčistit celou lednici až do posledního rohu, včetně všech přihrádek a polic, a v případě potřeby ji odmrazit. Nezapomeňte ani na těsnění, kde se rovněž mohou usazovat pachy. Zdrojem zápachu může být i odkapávací miska, takže ji vyjměte, vypláchněte z ní nahromaděnou vodu a důkladně vydrhněte.

Miska jedlé sody v lednici
Miska jedlé sody v lednici | Zdroj: icarmen13 / Depositphotos

Jako čisticí prostředek postačí teplá voda s trochou mycího přípravku. Eventuálně lze použít ocet smíchaný s vodou v poměru 1:1 k vytření spotřebiče. Tento domácí prostředek má antibakteriální a neutralizační účinek. Bylo by dobré lednici čistit tímto způsobem alespoň jednou měsíčně, aby se do budoucna zabránilo šíření nepříjemného zápachu.

Dalším vhodným domácím prostředkem proti smradu je jedlá soda. Jednoduše dejte misku sody do lednice minimálně na 24 hodin a zápach zmizí. Půlka nakrájeného citronu taktéž poskytne svěží vůni, po třech dnech by ovšem měla být zlikvidována. Často se doporučují kávová zrna, jelikož zachycují nepříjemné pachy a sama vyzařují vůni kávy.