Sen o úmrtí

Sen o úmrtí
Sny nemusí být pouze o naší vlastní smrti, ale i o úmrtí v rodinně. Zatímco sen o vlastní smrti v sobě obsahuje zprávu cílenou nám samotným, sen o úmrtí může vypovídat více o sociálních kruzích ve kterých se pohybujeme.

V rámci Holmes-Raheova inventáře stresorů je smrt naší blízké osoby nejsilnějším stresorem, který nás může v životě potkat. Co znamená, pokud se nám o ní zdá?

Nedokončené závazky

Smrt je finální a nepřekonatelnou destinací. Cokoliv zůstane nevyřčeno před smrtí, už nikdy nenalezne útěchy a sen o úmrtí může symbolizovat naši vnitřní frustraci a strach z toho, že nikdy nenajdeme čas blízké osobě svěřit to, co nás tíží. Nemusí to být pouze pozitivního charakteru.

Přečiny, za které jsme se nikdy neomluvily, či lži, které stále trouchnivějí pod povrchem jsou všechno příklady závazků, které tíži naše svědomí a mohou se následně manifestovat ve snu. Rovněž je důležité podotknout, že snář dogmaticky nevyjadřuje, že tyto závazky se vztahují k osobě, která ve snu umírá.

Naše vědomí používá symboly, kterým se mu během dne dostalo a tyto závazky se tak mohou vztahovat k někomu zcela jinému, než je ten, kdo ve snu skutečně zemřel. Přehodnoťte své vztahy a pokuste se v budoucnosti vyjadřovat upřímně jak to dobré, tak to špatné.

In idem flumen bis non descendimus (dvakrát do stejné řeky nevstoupíš)

Zatímco sen o vlastní smrti v sobě obsahuje zprávu cílenou nám samotným, sen o úmrtí může vypovídat více o sociálních kruzích ve kterých se pohybujeme a stejně jako u snu o vlastní smrti, může i úmrtí symbolizovat změnu, kterou někdo z našich blízkých prochází. Tato symbolická smrt může směřovat ke sebeaktualizaci, či sebedestrukci dané osoby.

Pokud s vámi tento význam souzní kontaktujte svého blízkého a buďte mu oporou. Poskytněte mu afirmaci stoupá-li vzhůru a pomocnou ruku, pokud propadá vlastním démonům.