Jak může jídlo ovlivnit vaše sny: Po čem se vám bude příjemně spát a co způsobuje noční můry

Jak může jídlo ovlivnit vaše sny: Po čem se vám bude příjemně spát a co způsobuje noční můry
Ať už máte hlad nebo vás jen honí mlsná, občas je příjemné si dát něco malého před spaním. Věděli jste ale, že to může ovlivnit váš spánek i snění? Dejte si tedy pozor, co jíte. Co si večer můžete dopřát a čemu se rozhodně vyhnout? Čtěte dále.

Jídlo a pití náš spánek, a tudíž i sny, samozřejmě dost ovlivňuje. Živiny obsažené v jídle působí i na naši energii a náladu během dne, takže není divu, že jsou důležité i pro náš spánek. Jídlo v nás vyvolává reakce, které se poté mohou přenést i na náš spánek. Existují určité typy potravin, které lepšímu spánku napomohou, ale i takové, které náš spánek naopak výrazně zhorší. Pamatujte však, že každý jsme jiný, a tudíž i každé tělo má jinou reakci na určitou potravinu. Je tedy důležité si to vyzkoušet, a hlavně naslouchat svým vlastním potřebám.

Zdroj: Autor: stockcreations / Shutterstock

Co si tedy před spaním dopřát?

Jistě jste už někdy slyšeli o lucidním snění. Jde o sny, které si uvědomujete a můžete je vědomě ovládat. Tomuto stavu mohou napomoci i některé potraviny. Říká se jim lucidní potrava a patří mezi ně například ovocné džusy, popcorn, nakládaná zelenina nebo ryby. K lepšímu spánku mohou napomoci i jídla s obsahem vitamínu B6, tryptofanu nebo dokonce sacharidů, které mozek při své práci využije. Stačí jich ale opravdu malé množství. Nezapomínejte také, že minimálně dvě hodiny před usnutím byste už neměli přijímat žádnou potravu. Nejlepší tedy je si tato jídla dát s večeří nebo krátce po ní. Z pití se někdy doporučuje sklenka vína, alkohol však nemusí všem dělat dobře.

Čemu se raději vyhnout?

Na čem se všichni psychologové shodnou, je to, že snění a spánek výrazně ovlivňuje přejídání a pití velkého množství vody, zejména těsně před spaním. Dávejte na to tedy pozor.

Mezi potraviny, které vám i tak mohou přinést noční můry poté patří hlavně mléko a mléčné výrobky. Nejhorší jsou sýry (hlavně ty plísňové) nebo zmrzlina, po kterých se špatně usíná a mohou způsobit špatné a bizarní sny.

Špatně na tom jsou také kořeněná jídla, která vás ze spánku mohou nepříjemně vyrušit.

Dále se pokuste vyhnout také sladkostem a čokoládě.

Zdroje: