Co se nám snaží sdělit noční sen o duchovi?

Co se nám snaží sdělit noční sen o duchovi?
Duch značí naše vlastní vnitřní démony a síly brojící proti nám, ale může představovat i zhmotněný šrám na naší duši.

Po úspěchu snímků jako „Paranormální aktivity“ či „Poltergeist“ se mnohonásobně zdvihla početnost duchů a démonů v horrorových filmech a seriálech, což se následně odráží i na jejich přítomnosti v našich snech.

Varianta č. 1 – Duch jako vnitřní síla

Jungiánský snář popisuje archetyp kejklíře, který se projevuje v denním životě podobně jako průměrný poltergeist. Zapomeneme si klíče, zakopneme, necháme puštěnou plotnu a další nepříjemnosti, během nichž si klepeme na čelo a přemýšlíme nad tím, zda nemáme nediagnostikovaný mentální handicap – to vše jsou projevy kejklíře. Nevnímejte ho jako nic nadpřirozeného. Kejklíř je pouze označení, které Jung používal pro lidskou tendenci srážet si vlastní hřebíček, pokud se začneme brát příliš vážně. Nevědomě se následně sabotujeme, abychom si připomněli, že jsme stejně bezradní a obyčejní jako všichni kolem nás.

Varianta č. 2 – Duch jako šrám

Pokud pomineme archetyp Stínu, který se dá na sen o duchovi také aplikovat, jako další nejčastější varianta výkladu snu se nám nabízí konceptualizace ducha jako zhmotnění šrámu na duši. Může se jednat o komplex, který v nás vytvořili rodiče v dětství, či újmu, které se na nás dopustil někdo v pozdějším vývojovém stádiu. Tento šrám s námi setrvává doteď. Jako duch posedl naši mysl a ač se nám ho daří sebevíc potlačit, ve snu opět vyvěrá na povrch.

Zaměřte se na detaily snu, které vám poslouží jako vodítka, pomocí nichž zjistíte, o co konkrétně se ve vašem případě jedná.

Zdroj článku:
  • Autorský text