Vyvarujte se klasických chyb, které při vaření děláme prostě všichni

Vyvarujte se klasických chyb, které při vaření děláme prostě všichni
Jste hospodyňka, co každý den vyvařuje obědy a večeře, nebo prostě jen člověk, který čas od času stoupne za plotnu a něco ukuchtí? Nezáleží na tom, jakou máte ve vaření praxi, či jak často doma vaříte – budete překvapeni, kolik základních chyb se většina z nás při vaření dopouští! Nechte si poradit od opravdových šéfkuchařů!

Pokládáte studené maso na horkou pánev

Vždy je nutno nechat maso alespoň chvíli odstát, než jej na rozpálenou pánev položíte. Maso se tak bude vařit rovnoměrněji, a vy se nemusíte bát, že po jeho rozkrojení bude vevnitř stále syrové – a tím pádem i zdraví nebezpečné.

Zdroj: Autor: Yuganov Konstantin / Shutterstock

Nepřilnavé pánve jsou skvělé – ale určitě ne na přípravu všech jídel

Nejvhodnější je tuhle pánev používat na palačinky. Nicméně vaření v ní až tak nedoporučuje. Záleží totiž na produkování tepla, v čemž se každá pánev liší. V případě, že si tedy chcete připravit pořádný steak, pořiďte si raději obyčejnou železnou pánev.

S česnekem počkejte až úplně na konec

Nikdy nevkládejte česnek do rozpáleného oleje – v momentě se vám totiž spálí a zhořkne. Mnohem lepší je jej pomalu dusit, nicméně, nejvíce aroma česnek uvolní, pokud jej do jídla vložíte až úplně na konec, a již dlouho nevaříte.

Nikdy nevkládejte česnek do rozpáleného oleje – v momentě se vám totiž spálí a zhořkne.

Nevkládejte do pánve „co se do ní vejde“

Určitě se nesnažte usmažit všechno maso najednou. Raději si rozložte smažení třeba nadvakrát, ale určitě masu dopřejte dostatek místa. To samozřejmě ovlivňuje rovnoměrné rozložení tepla na pánvi. Jen tak bude vaše maso dokonale propečené!

 Jaké jsou další klasické chyby, jichž se dopouštíme?

  • Voda na těstoviny je málo osolená.
  • Smažení na extra panenském olivovém oleji.
  • Vkládání teplého jídla do ledničky.
  • Krájení masa ihned po uvaření.

Našli jste se v tomto seznamu?

Zdroj:

  • autorský text