Pozor na máslo z mrazáku: Zmrazené za zvýhodněnou cenu, ale s jakou kvalitou?

Pozor na máslo z mrazáku: Zmrazené za zvýhodněnou cenu, ale s jakou kvalitou?
Ano, čtete správně. Trendem posledních měsíců se bohužel stává máslo, které prodejci předem zamrazí, aby déle vydrželo a oni ho tak mohli prodat později. Je to všechno jen podvod nebo se na tom všem najde i něco dobrého? Asi jediným pozitivem těchto másel je fakt, že jej pak pořídíte za levnější cenu. Je to ale opravdu výhodnější a vyplatí se to? A máme vůbec šanci poznat, jaké máslo kupujeme?
Obsah článku
  1. „Zmrazte máslo“ tvrdí prodejci
  2. Kvalita másla klesá
  3. Cena másla neustále kolísá
  4. Není máslo jako máslo

„Zmrazte máslo“ tvrdí prodejci

Trik, který prodejci používají v posledních letech, ale zákazníci o něm netuší – zmražené máslo. "Zmrazování se děje standardně u všech výrobců. I ti čeští, když mají v daném týdnu nadprodukci, kterou nejsou schopni prodat, logicky máslo zmrazí, nebudou ho vyhazovat,“ řekl Tomáš Prouza pro CNN Prima NEWS.  Dostupné informace hovoří o tom, že se tak stále častěji na české pulty obchodů dostává máslo přímo z mrazících skladů, nikoli z chladících místností. Obchodníci a následně i prodejci údajně nakoupí máslo za zvýhodněnou cenu. Levné máslo se do Čech dostává zejména ze zahraničí, konkrétně z Polska a Belgie. Máslo pak podnikatelé zamrazí a do prodeje jej dají až o několik týdnů později.

Kvalita másla klesá

Tento trik však s sebou přináší i otázku, zda máslo přemražením neztrácí na kvalitě. Mlékaři, výrobci másla i další odborníci udávají, že kvalita mraženého másla skutečně klesá. Mrazení totiž výrazně ovlivní strukturu másla, jeho kvalitu a složení. Při nákupu v obchodě však běžný zákazník nemá šanci poznat, které máslo je čerstvé a které mražené, proto tuto taktiku obchodníci používají již řadu let. Čerstvost másla poznáte až doma. Zmrazené máslo samozřejmě není tak dobré, vláčné a špatně se roztírá. Mnohdy má toto máslo i jinou chuť a vůni.

Máslo, které bylo zmražené, jen tak lehce nerozetřete.
Máslo, které bylo zmražené, jen tak lehce nerozetřete. | Zdroj: NewAfrica / Depositphotos

Cena másla neustále kolísá

Každý z nás si zajisté pamatuje ožehavé téma minulého roku, kdy ceny másla vystřelily na neuvěřitelné částky. Jedna kostka se tak mohla vyšplhat i na 80 Kč. Kdykoli se na trhu objevila výraznější sleva, lidé skupovali másla ve velkém a ukládali si je sami do mrazáku. Podobnou taktiku zaujímají i obchodníci dnes. Nakupují zvýhodněné máslo a dělají si větší zásoby za nižší náklady. I z tohoto důvodu dnes v obchodě můžete narazit na máslo za 29,90 Kč, i přes to, že se jeho průměrná cena nyní pohybuje okolo 44 Kč.

Není máslo jako máslo

Českomoravský svaz mlékárenský se však k této problematice vyjádřil tak, že pokud obchodníci skutečně prodávají zmrazené máslo a následně jej rozmrazí, měli by ho prodávat pouze jako tzv. stolní máslo, které se pak dále zpracovává zejména v gastronomii. Podle evropské legislativy se pak máslo má do dvou let stáří označovat poze jako mlékárenské máslo.

Zdroje článku: