Občas je dobře, že jsi smutná. Občas je třeba projít si trápením a najít sama sebe

Občas je dobře, že jsi smutná. Občas je třeba projít si trápením a najít sama sebe
Cítíš smutek, trápíš se a nevíš, co máš dělat? Je v pořádku, že čas od času pocítíš smutek a uzavřeš se do sebe. Zjisti, proč je dobré prožívat smutek a jak se cítit brzy v pohodě! 

Prožij své emoce

Čas od času je každý z nás smutný a je to naprosto normální a v pořádku. Emoce k nám neodmyslitelně patří a stejně tak jako radost a štěstí, k nám přirozeně patří smutek, vztek nebo hněv. Smutek se u nás projeví hned z několika důvodů. Nejčastější příčinou bývá ztráta něčeho nebo někoho blízkého. Smutek je proto naprosto normální odezvou, kterou nějaká událost vyvolá. Je dobré si smutek prožít, dát si tolik času, kolik potřebuješ a nesnažit se jej potlačovat.

Občas je dobře, že jsi smutná.
Občas je dobře, že jsi smutná | Zdroj: goffkein.pro/ Shutterstock

Smutek netrvá věčně

Někdy se možná snažíš smutek zahnat a neustále vymýšlíš něco, co tě zase rozveselí. Tak to ale nefunguje, nebo možná jen na malou chvíli. Je dobré si smutek prožít v celém rozsahu, byť se může zdát, že trvá už příliš dlouho. Každá emoce i smutek, deprese či strach netrvá věčně. Nelze být neustále šťastná a neprožívat negativní emoce, které k životu patří. Přehnaný pozitivismus nám rozhodně neprospívá. Nelze se snažit být za každou cenu šťastná a zůstávat pozitivní, když se nám přihodí něco zlého. Pokud budeme smutek potlačovat, jednoho dne stejně vyplave napovrch, a to právě z nahromaděných událostí z minulosti, které jsme si nezpracovali. O to více bude tato emoce horší.

Dopřej si dostatek času

Je proto naprosto normální se na nějakou dobu uzavřít a prožít si smutek se vším všudy. Je normální si pobrečet, nic nedělat, být sama se sebou a netlačit na sebe. Rozhodně to není projev slabosti! Až se budeš cítit na to, znovu se otevřít radosti, začneš pomalu smutek opouštět. Do té doby si vůbec nevyčítej, že nemáš náladu na společnost a chceš být raději sama. Samota člověku na nějaký čas velmi prospěje a není dobré se v průběhu smutku neustále obklopovat lidmi. Společnost druhé osoby ti může velmi pomoci, ale nejdříve je potřeba se se smutkem vyrovnat sama a osamotě. Uvidíš, že se ti po čase uleví, smutek ustoupí, srovnáš si myšlenky v hlavě, budeš připravená začít znovu naplno žít. Ale je důležité dopřát si dostatek času a ten potřebuje každý jinak. Vyrovnat se s nějakou špatnou zprávou může trvat měsíce, ale věř, že nic netrvá věčně a bude zase dobře!

Zdroj článku:
  • Autorský text