Proč je důležité trávit čas s rodinou a jak si vytvořit rodinný rituál

Proč je důležité trávit čas s rodinou a jak si vytvořit rodinný rituál
Všichni víme, že trávení času s rodinou má pozitivní dopad na emoční a sociální vývoj dětí a celkovou rodinnou pohodu. Zjistěte, proč jsou opravdu důležité kvalitně prožité chvíle s rodinou a přečtěte si několik tipů, jak je začlenit do svého programu.

Čas pouze pro rodinu bez rozptylování telefonáty a pracovními resty, bez ohledu na zvolenou aktivitu, vytváří prostor pro otevřenou komunikaci. Často se stává, že se nám děti chtějí s něčím svěřit, ale jakmile vycítí, že jsme příliš zahlceni nebo je dokonce několikrát nechtěně odeženeme, stáhnou se do své ulity. Pokud naše povinnosti převažují nad časem stráveným s rodinou, snadno se tak zapomeneme zeptat dětí, jaký měly den.

Pravidelný čas u jednoho stolu, ať už se společnou večeří, hrou či jinou oblíbenou aktivitou, poskytuje příležitost členům rodiny ke komunikaci a podporuje vzájemné emocionální propojení. 

Děti se nejvíce učí sledováním svých nejbližších v rodinném jádru. Vnímají každý váš pohyb, chování a vyjadřování. V budoucnu budou pravděpodobně kopírovat zavedené rodinné rituály. Znamená to, že kdykoli se rodina propojí, nejmenší děti se přirozeně učí pozorováním svých sourozenců a rodičů. Mají-li děti v rodině prostor vyjádřit svůj názor, budují si tak sebeúctu a nečiní jim problém uvolněně komunikovat i mimo bezpečí rodinného kruhu.

Zdroj: Autor: popcorner / Shutterstock

Možná si říkáte, že se přece rodině věnujete po celý den. Často je však naše pozornost rozpolcená mezi několik činností. Vaříme večeři, odpovídáme na všetečné dotazy našich dětí a do toho vyřizujeme telefonáty. Pak si utahaní sedneme k televizi nebo k počítači a jsme rádi, že po nás nikdo nic nechce. Kvalitně prožitý čas s blízkými vypadá zcela jinak. Vyhraďte si na něj čas stejně jako byste šli na důležitou schůzku. Ideálně si ztlumte vyzvánění na mobilu a věnujte se jen jeden druhému. Můžete si naplánovat sešlost pro všechny rodinné členy nebo si dát rande jen s jedním dítětem. Každopádně nejen pro svou rodinu, ale i pro sebe uděláte nejvíce, budete-li brát tyto schůzky vážně i nadále. Předejdete mnohým nedorozuměním, zbytečným konfliktům a posílíte rodinnou pospolitost.

Zdroj:

  • autorský text