Bubble tea: Jak si doma připravit oblíbený perlivý nápoj zdravě a snadno

Bubble tea: Jak si doma připravit oblíbený perlivý nápoj zdravě a snadno
Snad každé dítě miluje bubliny. Je s nimi totiž spousta legrace. Bublinkový čaj je kombinací mléčné chuti, bublinek a lahodných kousků na dně nápoje. Vyrobte si pravý Bubble tea přímo u vás doma!

Původ bublinkového čaje

Tradice popíjení perlivého mléčného čaje pochází z Tchaj-wanu, kde se objevil v 80. letech 20. století. Začal se podávat na tržištích ve stánkovém prodeji a brzy na to se stal natolik populárním, že začaly vznikat speciální prodejny, které se rozšířily po celém světě. 

Exotický nápoj plný barviv a cukru

Klasický Bubble tea se připravuje z pravého jasmínového nebo černého čaje, mléka, ovocného sirupu a tapiokových kuliček. Podává se studený, často s ledem a popíjí se širokým brčkem, kterým nasajete i samotné kuličky. Kuličky jsou největším lákadlem tohoto sladkého nápoje. Dnes se místo tropických tapiokových perel nejčastěji používá kokosová želatina a mořské řasy. V kuličce se pak ukrývá sladká ovocná šťáva, která se samovolně rozpustí v ústech. Sladidla a množství cukrů se bublinkovým nápojům vytýkají nejvíce. V některých prodejnách Bubble tea se ještě i dnes můžete setkat s umělými barvivy. Stojíte-li o zdravější verzi, zkuste si bublinkový nápoj připravit sami. Není to vůbec složité!

Zdravě a ekologicky

Nejprve si opatřete tapiokové perly. Na jeden nápoj budete potřebovat 100 g perel. Seženete je téměř v každém obchodě se zdravou výživou. Vařte je na mírném ohni minimálně patnáct minut a stejný čas je nechte v horké vodě stát. Nezapomeňte stále míchat, aby se vám neslepily.

Tip: Perly si uvařte do zásoby na pozdější použití, smíchejte je s přírodním sirupem, medem nebo cukerným roztokem a uchovávejte v lednici.

Připravte si nejlépe sypaný zelený nebo černý čaj. Vše nechte vychladnout a mezitím si zvolte oblíbené živočišné či rostlinné mléko a sirup. Na dno sklenice vložte tapiokové perly, smíchejte je s 1 dílem čaje a 1 dílem mléka a přidejte 2 - 3 lžíce sirupu nebo medu. Na závěr můžete doplnit ledem a čerstvým ovocem. Místo plastového brčka použijte skleněné, kovové či bambusové s širokým otvorem. Nejen, že výsledný nápoj je mnohem zdravější, ale jeho domácí přípravou přispějete také ke zdravějšímu prostředí.