Recepty z řapíkatého celeru, které obohatí váš jídelníček

Recepty z řapíkatého celeru, které obohatí váš jídelníček
Výživovými poradci ceněný řapíkatý celer můžeme jíst syrový v salátech, rozmixovaný ve smoothie nebo samotný. Můžeme ho také vařit, dusit či grilovat. Hodí se do polévek i jako příloha. Obohaťte svůj jídelníček o tuto superpotravinu a vyzkoušejte dva vynikající recepty podle portálu epicurious.com.

Guláš z řapíkatého celeru s houbami

Ve středně velkém hrnci se silným dnem rozehřejeme 120 ml olivového oleje. Na oleji orestujeme 650 g žampionů zhruba po dobu 5 minut. Poté přidáme 8 stonků řapíkatého celeru, na tenké plátky nakrájenou cibuli a dva stroužky česneku, ½ lžičky červené papriky a restujeme dalších 10 minut. Okořeníme 2 lžičkami mořské soli a ½ lžičky pepře, poté promícháme. 

Přidáme 700 ml vody, přivedeme k varu a pod pokličkou dusíme asi 40 minut, dokud celer nezměkne Na závěr dochutíme sušeným šafránem (½ lžičky), nasekanou čerstvou petrželkou (80 g), nasekanou čerstvou mátou (40 g), sušenou pískavicí (3 lžíce) a limetkovou šťávou (3 lžíce). Necháme krátce prohřát a podáváme. 

Zdroj: Autor: Elena Hramova / Shutterstock

Dušený řapíkatý celer s čočkou a česnekem na víně

Rozehřejeme ¼ šálku olivového oleje v hluboké pánvi, přidáme jeden svazek řapíkatého celeru nakrájeného na kousky a vaříme asi 5 minut, dokud celer mírně nezhnědne. Poté přidáme 6–8 stroužků na plátky nakrájeného česneku, promícháme a vaříme dalších 5–7 minut. Směs v pánvi dochutíme lžičkou soli a hrstí nasekaných středomořských bylin (rozmarýn, tymián, šalvěj). Přilijeme ½ šálku suchého bílého vína a vaříme až se víno zredukuje na polovinu. Přidáme 2½ šálku zeleninového vývaru a 2 šálky předem uvařené čočky. Vaříme zhruba 5 minut, dokud se čočka neprohřeje a chutě se nespojí. Zeleninovo-čočkovou směs podáváme s volským okem a křupavým chlebem.

Zdroj: