Proměňte svůj balkón v motýlí ráj: Praktické tipy pro pěstování květin, které přitahují motýly

Proměňte svůj balkón v motýlí ráj: Praktické tipy pro pěstování květin, které přitahují motýly
Udělejte ze své zahrady či balkónu ráj pro motýly! Vonící květiny, zářivé barvy a třepotající se křídla pestrobarevných motýlů značí, že přichází jaro. Stále častěji můžeme však slyšet, že je více a více druhů motýlů považováno za ohrožené. Není nic jednoduššího než se k tomuto negativnímu progresu přírody postavit vlastními silami a osázet svou zahradu či balkon tak, aby si v něm libovali i motýli.

Motýli jsou užitečnými parťáky každého zahradníka

Důvod, proč podporovat pohyb motýlů právě v oblasti naší zahrady je nejenom ten estetický, ale také ryze praktický. Motýli jsou totiž spolu s pestřenkami a včelami významnými opylovači květin. Motýlům i jiným opylovačům se velmi dobře daří na rostlinách, které jsou nyní považovány za původní druhy. Je tedy žádoucí, abyste část Vaší zahrady nechali žít takzvaně vlastním životem. Své místo totiž v potravě pro motýly hrají i plevele jako jsou pampeliška či kopřiva.

Tipy za které Vám motýli poděkují:

  • Sekejte opatrně, nejlépe v pozdní odpoledne, kdy bzukot na Vaší zahradě utichne. Pokud je to alespoň trochu možné nesekejte všechny plochy současně, abyste nezničili naráz stanoviště, která motýli vyhledávají.
  • Vyhněte se při zahradničení používání pesticidů a umělých hnojiv. Veškerá chemie, kterou na své zahradě použijete, má vliv na celý ekosystém. Velmi dobře fungují i ekologické prostředky proti škůdcům a nemocem. Přírodní hnojiva jsou tím, za co Vám zahrada včetně hmyzích obyvatel poděkuje mnohem víc.
  • Vybírejte rostliny na Vaši zahradu tak, aby byla rozkvetlá nejlépe od raného jara až do podzimu. Motýli budou mít tak zajištěnou potravu po celou sezónu.
Je několik rostlin, které na Vaší zahradě vytvoří ráj pro motýly
Je několik rostlin, které na Vaší zahradě vytvoří ráj pro motýly | Zdroj: szefei / Depositphotos

Rostliny, které na Vaší zahradě vytvoří rozkvetlý ráj pro motýly

  • Fialka je díky svému nektaru důležitým zdrojem potravy pro různé druhy motýlů, kteří létají již v předjaří.
  • Chrastavec je spolehlivým dodavatelem potravy především díky dlouhé době květenství, a proto si zaslouží místo na každé zahradě.
  • Tymián se svými fialovo-růžovými květy má též dlouhé květenství a láká hmyz také díky své kořeněné vůni.            
  • Levandule je pro svůj sladký nektar mimořádně oblíbená u velké řádky hmyzu. Za slunečných dnů ji vidíme přímo obsypanou hmyzem i motýly.
  • Bělotrn přitahuje motýly zejména svými velkolepými kulovitými květy, které se vznášejí poměrně vysoko nad zemí na úzkých stoncích.
  • Plamenky vytvoří na zahradě či balkónu přímo záplavu maličkých kvítků, které jsou přímo magnetem pro užitečný hmyz včetně včel a motýlů. Kvetou od června do září a jsou nenáročné na pěstování.
  • Kozlík zaujme svými bílými nebo růžovými květy kdejakého nadšence zahrady, a to včetně motýlů, které si libují na jeho nektaru.
  • Rozchodník je pro motýly skvělou rostlinou zejména z toho důvodu, že v době, kdy už je spoustu květů odkvetlých, přichází na řadu právě rozchodník. Kvete od července a často jeho květy vydrží na zahradě až do zimy.
  • Šalvěj nalezneme dnes v mnoha zahradách. Většina lidí ji zná především jako léčivou rostlinu a oblíbenosti se těší též kvůli fascinujícím fialovým květům, které se objevují od června do srpna a dělají z rostliny opravdový poutač.

Tip! Sázkou na jistotu, která naláká kdejakého zbloudilého motýla je keř pojmenovaný po motýlech – motýlí keř nebo také motýlí šeřík. Sazenici pořídíte v každém větším zahradnictví a z květů se můžete těšit již první sezónu.

Chcete-li přilákat na svůj balkón či zahrádku užitečný hmyz včetně motýlů, vysejte alespoň některé z těchto květin. Díky výběru, který Vám přinášíme, bude potěšení nejen na straně těchto malých tvorů, ale květiny přinesou potěšení i Vašim očím.

Zdroje článku: