Předčasné vysazování květin na balkon? Riskujete víc, než si myslíte

Předčasné vysazování květin na balkon? Riskujete víc, než si myslíte
Balkon nebo terasu je zapotřebí na jaře osázet, pokud se chcete těšit z pohledu na krásně rozkvetlé květiny. Nyní nastává ideální čas k zamyšlení nad správnými truhlíky a vhodnými odrůdami. Abyste se vyhnuli zbytečným chybám při samotné výsadbě, měli byste si nejdřív ujasnit pár věcí.

Nevysazujte balkonové truhlíky moc brzy

S příchodem jara se zahrádkáři těší, až jejich království po tuhé zimě zase rozkvete v jasných barvách. Jistá netrpělivost je pochopitelná, ale pokud chcete dát své balkonové květiny ven nebo začít sázet truhlíky, neměli byste se unáhlovat. Nezapomeňte, že ještě mohou přijít noční mrazíky. Existuje pravidlo, kterého je lepší se držet, ale bohužel to každý nedělá – vždycky počkat až do tří zmrzlých. V roce 2024 připadají takzvaní ledoví muži na 12. až 14. května.

Pokud tedy chcete mít jistotu, že vám květiny neumrznou, umístěte je ven až po tomto termínu, ideálně raději po 15. květnu. Případně můžete nejdříve vysadit venku odolné rostliny a teprve později doplnit balkonové truhlíky muškáty, begoniemi apod. Vždy se ovšem řiďte předpovědí počasí a na základě toho reagujte, pokud už máte rostliny venku a očekává se příchod dalšího nočního mrazu. Květináče můžete ovinout ochranným materiálem proti chladu a doporučuje se také najít si na terase koutek chráněný před větrem.

Jestli je vámi zvolený prostor obecně spíše větrný, zvažte kapradiny nebo trávy, které v silném větru neztratí okvětní lístky. Mějte na paměti, že všechny rostliny rostoucí ve větru mohou potřebovat více zalévání než obvykle.

Zvolte vhodné rostliny

Pokud máte slunný balkon, nejlepší rostliny pro vás budou ty, které si poradí s případným nedostatkem vody. Dobrou volbou jsou muškáty, barevné a odolné. Neuvadnou ani tehdy, pokud je necháte bez vody pár dní na plném slunci, i když mají raději polostín. Skvělou možností jsou také petúnie nebo aksamitníky. Jednou z nejlepších záhonových i balkonových rostlin je pelargonie. Dostatek světla a vody je vše, co potřebuje, aby prospívala a vzkvétala.

Chcete-li mít na prosluněném balkonu něco opravdu voňavého, můžete tam pěstovat např. bazalku, levanduli, šalvěj, rozmarýn a další bylinky. Jestliže máte na balkoně naopak spíše stín, popřemýšlejte o velkolistých rostlinách džungle, jako je prodara, bohyška nebo bambus.

Nepoužívejte špinavé nádoby

Možná to zní přecitlivěle, ale z pohledu zkušeného zahradníka je to zkrátka nutnost. Pokud pro jarní výsadbu používáte staré truhlíky z předchozích let, předem je dobře očistěte horkou vodou. Kdyby totiž rostliny z té minulé doby byly napadeny škůdci nebo chorobami, mohlo by se to přenést na nové květiny. Vyplatí se rovněž dát přednost čerstvé zemině před starou.

Při výsadbě truhlíků dbejte na to, aby květiny nebyly příliš blízko u sebe a aby byl truhlík dostatečně velký. V 80centimetrové nádobě je místo pro čtyři až pět rostlin a v metrovém truhlíku pro šest až osm. Při dodržování výše uvedených kroků se budete moct radovat z krásně rozkvetlého balkonu či terasy.