Zelený ráj po celý rok: Kompletní roční průvodce péče o váš vysněný trávník

Zelený ráj po celý rok: Kompletní roční průvodce péče o váš vysněný trávník
Vyjít ven za dveří na zahradu a kochat se krásným trávníkem, který vám bude závidět nejeden souded, tak toto je přání snad každého, kdo vlastní domek se zahrádkou. Jak ale takového hezkého trávníku dosáhnout? Máme pro vás tipy, jak se o něj celoročně starat tak, aby vám dělal radost.

Jaro: Založení a příprava trávníku

S příchodem jara a oteplením půdy přichází i ideální čas na založení nebo obnovu vašeho trávníku. Začátkem nového roku, kdy je venku ještě chladno a tráva je pokrytá sněhem, je dobré pustit se do plánování a servisu nástrojů, které budete pro práci potřebovat. Když mrazíky opadnou a zemina už není zmrzlá, ideálně tak únor/březen, je vhodná chvíle na kultivaci trávy.  Kultivátor pomůže zbavit se staré trávy a mechu a zároveň provzdušní půdu, což je základ pro zdravý růst. Pro nový trávník jsou březen a duben nejlepší měsíce pro setí. Vyberte si semeno, které nejlépe odpovídá vaší půdě a klimatickým podmínkám. Ideální je v této době také použít hnojiva vhodná pro váš trávník. Ten se díky tomu stane hustší a krásně zelený.

Léto: Zalévání, hnojení, sekání

Léto dává trávníku zabrat, proto je potřeba mu věnovat patřičnou péči. Trávník pravidelně zalévejte, nejlépe brzy ráno či večer před západem slunce. Trávník tak udrží co nejdéle vodu a využije jí po celý den. Nezapomínejte ani na hnojení trávníku, které by mělo podporovat kořenový systém a připravit trávu na zimu. Léto je ve znamení sekání trávy, trávu nesekejte příliš na nízkou výšku, mohla by pak hůř znovu růst a prorůstat mechem, který by trávě neprospěl. Ideální výška sekání je na 6 cm. Vyšší stébla trávy stíní půdu a zadrží tak více vody v půdě, což je pro toto horké období potřeba.

V létě přichází čas sekání, ideální výška sekání je na 6 cm
V létě přichází čas sekání, ideální výška sekání je na 6 cm | Zdroj: mblach / Depositphotos

Podzim: Renovace a příprava na zimu

Letní sezóna trávníku je za námi a teď bychom mu měli dopřát dostatečnou péči, aby byl příští rok opět tak krásný. Vhodné je opět použít kultivátor, či hrábě a trávu prohrabat, abychom dostali spodní uschlá stébla ven. Po kultivaci se mohou objevit na zemi holá místa bez trávy. Na tyto místa je vhodné dát nové travní osivo a vhodné hnojivo. Další podzimní činností je provzdušnění trávníků pomocí vhodných pomůcek jako jsou sandály na provzdušnění trávníku, které najdete v každém hobby marketu. 

Zima: Klid a plánování

Zimní období má být pro trávník především odpočinkem. Pokud chcete svému trávníku dopřát, dávka železa ve formě síranu železnatého pomáhá trávě produkovat chlorofyl a tím jí pomáhá živit se za špatných světelných podmínek, které zima přináší. U travních rostlin také buduje odolnost proti chorobám. Vhodné je také dodávat zimní hnojiva pro trávník, které při mírných zimách trávě prospějí.