Šťavnatá rajčata plná živin – přesně takových docílíte s přírodními hnojivy

Šťavnatá rajčata plná živin – přesně takových docílíte s přírodními hnojivy
Každý zahrádkář jistě zná tu radost, kdy na keřích rajčat rozkvetou první květy. Ty jsou totiž předzvěstí šťavnatých červených plodů, které jsou téměř na dosah. Tyto malé červené poklady jsou víc než jen výborné, představují měsíce péče, odhodlání a trpělivosti každého zahrádkáře.

Proč používat domácí hnojivo na rajčata?

Fakt, který potvrzují sami pěstitelé, je ten, že i ta nejpečlivější péče může vést k tomu, že úroda nesplní naše očekávání. Jedním z faktorů, které k tomuto mohou přispět je, že půda není dostatečně vyživena.

Tady přicházejí na řadu hnojiva, která jsou zachránci na cestě za vysněnými plody. I když na trhu existuje obrovské množství komerčních produktů, nic se nevyrovná přírodním domácím hnojivům. Nejen, že jsou šetrná k životnímu prostřední, ale jsou také finančně mnohem dostupnější. Navíc máme naprostou kontrolu nad tím, jaké látky do své půdy, potažmo do svých plodů, vkládáme.

 A jaká přírodní hnojiva to tedy jsou?

  1. Epsomská sůl: Je sloučeninou síranu a hořčíku, jež hrají zásadní roli při fotosyntéze a také tvorbě aminokyselin. Použití: Rozpusťte 1 až 2 polévkové lžíce epsomské soli v 5ti litrech vody a touto směsí zalévejte rostlinky rajčat přibližně jednou měsíčně.
  2. Banánové slupky: Banánové slupky jsou skvělým zdrojem draslíku, který zvyšuje množství minerálů v rajčatech. Použití: Sušené nebo čerstvé banánové slupky zahrabte při výsadbě několik centimetrů hluboko do spodní části rostliny. Postupem času se tato slupka bude rozkládat a začne uvolňovat draslík do okolní půdy.
  3. Dřevěný popel: Dodává půdě vápník a draslík, což přispívá k celkové vitalitě rostlin. Použití: Lehce nasypte dřevěný popel kolem stonku Vašich rajčat a lehce jej promíchejte s půdou.
  4. Vaječné skořápky: Skořápky jsou bohaté na vápník a jsou skvělým pomocníkem při předcházení hnilobě rajčat. Použití: Skořápky můžete sbírat po celý rok a schovat si je na chvíli, kdy je všechny zužitkujete. Vaječné skořápky nadrťte na jemný prášek. Ten můžete přisypat při samotné výsadbě rostlin do děr nebo jej v průběhu sezóny můžete přimíchat k půdě, která je v těsné blízkosti samotných stonků rajčat.
  5. Kompostový čaj: Možná jste o něm ještě neslyšeli, ale jeho výroba je velmi jednoduchá a jeho účinky přímo zázračné. Zvyšuje mikrobiální aktivitu půdy a dodává jí široké spektrum minerálů. Použití: Kompost prosejte, abyste jej zbavili větších kousků. Naplňte nádobu kompostem do 1/3 jejího obsahu a zbytek dopusťte vodou. Takto směs nechejte luhovat týden až 14 dní. Vzniklou tekutinu přeceďte přes síto a takto připravený kompostový čaj použijte k zalévání Vašich rostlin.
  6. Použitá kávová sedlina: Odpad z Vaší kuchyně, který obohatí půdu na zahradě o dusík, fosfor a draslík, které podporují zdravý růst rostlin. Použití: Smíchejte 5-6 šálků kávové sedliny v 5ti litrovém kbelíku s vodou. Směsí můžete zalévat ihned – ke každé rostlince 1-2 šálky.

Výběr přírodního hnojiva pro rajčata není jen šetrné a udržitelné k přírodě, ale poskytuje rostlinám tu nejlepší možnou péči. Odměnou jsou nám potom šťavnaté plody plné vitaminů s jedinečnou chutí.