Jaký je průměrný počet partnerek v životě jednoho Čecha?

Jaký je průměrný počet partnerek v životě jednoho Čecha?
Pět je málo, třináct akorát, ale osmnáct už je moc. Kolik partnerek si za život zažije jeden průměrný muž u nás? Záleží ale na každém z nás, jaká čísla uznáme za „málo“, „akorát“ a „už moc“.

 Průzkum, který vedl profesor Petr Weiss, ukázal, že si u nás muž za život projde průměrně devíti partnerstvími.

Zde mohou býti čísla svým způsobem zavádějící, protože jak je nám dobře známo, většina mužů se mezi svými kamarády pochlubí novým „úlovkem“. To znamená, že ve skutečnosti by čísla partnerek u mužů mohla být o něco nižší.

Ženy jsou na druhou stranu v tomto ohledu více uzavřené – proto se předpokládá, že by reálná čísla u žen mohla být na druhou stranu o něco málo vyšší.

Jak se k takovému počtu staví sexuologové?

Podle českého sexuologa Jaroslava Zvěřiny je zvláště u mladších lidí vhodné, aby po delší dobu nezůstávali pouze s jedním jediným partnerem/partnerkou, ale aby svůj protějšek čas od času „vystřídali“. Může to vyznít poněkud zvláštně, ale tímto si mladí lidé shromažďují zkušenosti jak v oblasti sexuality, tak i v oblasti samotného partnerství a soužití, které se jim v budoucím životě rozhodně neztratí.

Kolik partnerek si za život zažije jeden průměrný muž u nás? Zdroj: Prostock-studio / Shutterstock

Otázka, na kterou má každý odlišnou odpověď. Kolik partnerů už je takzvaně „moc“?

Shromažďováním dat od mladých lidí se britským statistikům dostalo průměrně číslo 18. Dle dotazovaných subjektů se jedná o jistou hranici, u které by o protějšku uvažovali již jako o promiskuitním.

Mnoho lidí tak proto ani počet předchozích partnerů u svého stávajícího netouží znát. Raději by žili ve sladké nevědomosti, než aby znali krutou pravdu.

 

Zdroje: