Koledujete si o malér? Kolik hodin denně doopravdy spíte?

Koledujete si o malér? Kolik hodin denně doopravdy spíte?
Spánek je nezbytný v každém věku. Spánek posiluje mysl, obnovuje tělo a posiluje prakticky všechny systémy v těle. Kolik spánku však skutečně potřebujeme, abychom dosáhli těchto výhod?

Kolik spánku potřebujete?

Podle doporučení National Sleep Foundation potřebují zdraví dospělí lidé 7 až 9 hodin spánku za noc. Miminka, malé děti a dospívající potřebují ještě více spánku, aby mohli růst a vyvíjet se. Lidé starší 65 let by také měli spát 7 až 8 hodin denně.

Znalost obecných doporučení, kolik spánku potřebujete, je prvním krokem. Poté je důležité zamyslet se nad svými individuálními potřebami na základě faktorů, jako je úroveň vaší aktivity a celkový zdravotní stav. A nakonec je samozřejmě nutné aplikovat tipy pro zdravý spánek, abyste se skutečně vyspali celou noc, jak je doporučováno.

Jak posoudit individuální potřeby spánku?

Při rozhodování o tom, kolik spánku potřebujete, je třeba vzít v úvahu svůj celkový zdravotní stav, každodenní aktivity a typické spánkové návyky. Otázky, které vám pomohou posoudit vaše individuální potřeby spánku:

  • Jste produktivní, zdraví a spokojení při sedmi hodinách spánku? Nebo jste si všimli, že potřebujete více hodin spánku?
  • Máte zdravotní problémy?
  • Máte vysoký denní výdej energie? Sportujete často nebo pracujete v pracovně náročném zaměstnání?
  • Vyžadují vaše každodenní činnosti bdělost, abyste je mohli vykonávat bezpečně? Cítíte se někdy při těchto činnostech ospalý/á?
  • Máte nebo jste měl/a v minulosti problémy se spánkem?
  • Jste závislí na kofeinu, abyste přečkali den?
  • Když máte volný program, spíte více než v běžný pracovní den?

Na základě odpovědí na tyto otázky zaměřte na optimální množství spánku.

Začněte tím, že spánek zařadíte mezi priority svého rozvrhu, Zdroj: Friends Stock / Shutterstock

Jak splnit svůj noční cíl?

Začněte tím, že spánek zařadíte mezi priority svého rozvrhu. To znamená, že si potřebný počet hodin rozvrhněte tak, abyste práci nebo společenské aktivity nevyměnili za spánek. Mezi další zlepšení spánkové hygieny patří například:

  • Dodržování stejného spánkového režimu každý den, a to i o víkendech.
  • Nácvik relaxačního režimu před spaním, který usnadňuje rychlé usínání.
  • Výběr nejlepší matrace, která je podpůrná a pohodlná, a její vybavení kvalitními polštáři a lůžkovinami.
  • Minimalizace možných rušivých vlivů světla a zvuku a optimalizace teploty a vůně v ložnici.
  • Odpojení od elektronických zařízení, jako jsou mobilní telefony a notebooky, na půl hodiny nebo déle před spaním.
  • Pečlivé sledování příjmu kofeinu a alkoholu a snaha vyhnout se jejich konzumaci v hodinách před spaním.

Je kvantita víc jako kvalita?

Nezapomeňte, že nejde jen o množství spánku. Záleží také na kvalitě spánku. Zkuste naše typy na spánkovou hygienu, která zvyšuje nejen kvantitu, ale i kvalitu vašeho spánku. Nakonec bychom jen dodali, že pokud pociťujete příznaky jako například výraznou ospalost během dne, chronické chrápání, křeče nebo mravenčení v nohou, potíže s dýcháním během spánku, chronickou nespavost nebo jiný příznak, který vám brání v dobrém spánku, měli byste se poradit se svým ošetřujícím lékařem nebo vyhledat odborníka na spánek, který určí příčinu. Když to neuděláte, budete si koledovat o velký malér.  

 

Zdroje: