Vznikl dokumentární seriál o Harrym a Meghan proto, aby vyvolal poprask? To se skutečně podařilo

Vznikl dokumentární seriál o Harrym a Meghan proto, aby vyvolal poprask? To se skutečně podařilo
Netflix přinesl v předvánočním období na obrazovky dokumentární minisérii Harry a Meghan věnující se životním osudům tohoto sledovaného páru. Vznikl seriál jen kvůli vyvolání rozruchu napříč společností, nebo je jeho poslání hlubšího významu?

Streamovací platforma Netflix je v poslední době známá tvorbou poněkud kontroverzních pořadů, které mají mezi diváky vyvolat rozruch s cílem přinést společnosti jistou formu kompenzace v podobě nových předplatitelů. Služba je totiž již více než rok v pozvolném poklesu růstu uživatelů, a snaží se tak zuby nehty udržet ty, kteří jí ještě zůstávají věrní. O podobný cíl se pak snaží jeden z posledních počinů z dílny Netflixu, a sice dokumentární seriál Harry a Meghan. Dokument je rozdělen na šest epizod, které platforma vydala ve dvou premiérách v průběhu prosince letošního roku.

První tři epizody nabízejí intimní pohled na klíčové okamžiky společného života páru – včetně dne, kdy odstoupili z pozice oficiálních úřadujících členů královské rodiny. V úvodních titulcích dokumentu jsou záběry Harryho a Meghan z jejich svatebního dne, Harryho jako dítěte s matkou Dianou, princeznou z Walesu, a ze dne, kdy světovým médiím představili svého syna Archieho, kterému jsou nyní tři roky. V jednom dojemném okamžiku následně Harry a Meghan oslavují Archieho první narozeniny s Meghaninou matkou Dorii Raglandovou.

Batole sfoukává svíčky na miniaturním dortu v rodinném domě v kalifornském Montecitu. V závěru první části dokumentu se pak Harry blíže vyjadřuje k neutuchající pozornosti médií a tomu, co sám označil za "nevědomou zaujatost" v královské rodině. V těchto posledních dílech Harry podrobně popisuje rozpory se svými příbuznými, daň, kterou si na páru vybralo posledních několik let, a jejich nový život v Kalifornii.

Druhá část dokumentu se zaměřuje na vypjaté vztahy v královské rodině. Pár uvedl, že jejich popularita u veřejnosti způsobila problémy mezi příbuznými, přičemž jejich pobyt v Austrálii byl v dokumentu popsán jako zlomový bod. Harry uvedl, že zejména Meghanina popularita způsobila v paláci problémy, a připomněl podobnost se svou matkou Dianou, která se přivdala do královské rodiny a byla veřejností milována. Pár připomněl, jak se mediální pokrytí začalo měnit v negativní, přičemž Meghan byla stále častěji spojována s rasistickými tropy, jako jsou drogy, kriminalita nebo terorismus. Tyto obvinění pak stále častěji vyvstávaly nejen mezi novináři, ale také mezi členy královské rodiny.

Podle několika zdrojů se královská rodina aktuálně snaží vyvrátit to, co Meghan a Harry v dokumentu říkají. Král a jeho rodina jsou v tomto směru zcela jednotní, zejména pokud jde o četné pokusy o soukromé usmíření s vévodou a vévodkyní ze Sussexu, které bohužel opět vyústily v to, že druhá strana chce světu sdělit své opakované stížnosti. Mnohdy se pak ve vyjádřeních používá přirovnání královské rodiny k nechvalně proslulé americké rodině Kardashianů, kteří v minulosti prosluli svou touhou po pozornosti a potřebě se ukazovat před televizními kamerami.

S ohledem na nedostatek přímých důkazů nelze jednoznačně říci, která strana je v tomto královském sporu v právu. Z dlouhodobého pohledu však dokument okolo Harryho a Meghan budí spíše negativní ohlasy. Podle některých zdrojů byly v seriálu použity neautentické záběry, které mají v divácích vyvolat soucit a porozumění, přesto však neodpovídají skutečnosti. Podle jiných se pak seriál pouhým strojem na peníze, kterým se snaží Netflix za pomoci „vyvrhelů“ z královské rodiny získat finance jakožto kompenzaci za ušlý zisk z minulých měsíců.

Je zřejmé, že cílem dokumentu Harry a Meghan bylo především vyvolat poprask, a to se seriálu skutečně podařilo. Je otázkou, zda-li bude tento počin páru spíše ku prospěchu, nebo naopak prohloubí jejich odloučení od zbytku rodiny ještě více, než tomu bylo doposud. Následky však na sebe jistě nenechají dlouho čekat.