Proč je důležité v partnerství vyjadřovat své pocity

Proč je důležité v partnerství vyjadřovat své pocity
Pro většinu z nás je mnohem snazší komunikovat na intelektuální úrovni než sdílet své niterné pocity. Obecně s vyjadřováním vlastních pocitů mají problém ženy i muži. Nedostatek citlivé komunikace je tedy častým problémem mnoha párů. Sdílením obsahu našeho srdce přispíváme k větší intimitě a důvěře ve vztazích.

Jak vyjádřit své pocity

Abyste mohli s partnerem sdílet své pocity, nejprve je sami přijměte. Pocity nejsou správné ani špatné. Teprve následky těchto pocitů mohou být morálně souzeny. Pokud pocítíte negativní emoce a dokážete je přijmout, aniž byste jim dovolili vás přemoci, pomůžete tím zastavit agresivní chování. 

Pokud nejste zvyklí své pocity vyjadřovat, může to pro vás být zprvu obtížné. Cvičení v malých krocích vám to může usnadnit. Zkuste si své emoce nejprve popisovat sami pro sebe. Můžete si je zapisovat do deníku nebo pouze říkat v mysli. Pomoct vám může také nahrazení slova “myslím” slovem “cítím”. 

Vyjádřete i zmatek

Pokud si nejste svými pocity jistí, je v pořádku vyjádřit, že máte v srdci zmatek. Ať jsou vaše emoce smíšené nebo je prostě neumíte pojmenovat, zkuste ten chaos svému partnerovi co nejvíc popsat. Pokud jste se léta nevyjadřovali, bude chvíli trvat, než se vaše nitro uvolní. Jestliže je váš partner vnímavý, dokáže vám s vyjádřením pocitů pomoci. 

Pomoct vám může také nahrazení slova “myslím” slovem “cítím”.

Pozor na souzení

Snažte se neposuzovat ani pocity vlastní, ani partnerovy. Abyste byli úspěšní ve sdílení svých pocitů, zkuste být více otevření a upřímní. Věnujte si navzájem potřebný čas k popovídání a buďte k sobě vnímaví a laskaví. 

Zdroj:

  • autorský text