Práce z domova nebo past na důvěřivé? Ostrá varování pro uchazeče

Práce z domova nebo past na důvěřivé? Ostrá varování pro uchazeče
V poslední době se na internetových platformách poskytující inzerci zaměstnání objevují podvodníci, kteří nabízí fiktivní pracovní pozice a využívají různé metody k získání osobních údajů a peněz od uchazečů o zaměstnání. Zasaženými jsou například Indeed, LinkedIn, ale také WhatsApp.

Podvodné nabídky práce

Platformy umožňují inzerci a vyhledání nového zaměstnání, jako je Indeed nebo LinkedIn, se mohou vyskytovat falešní personalisté. Ti se vydávají za skutečné zaměstnavatele nebo personální společnosti a nabízejí neexistující pracovní pozice. Organizace zabývající se bezplatnou pomocí a poradenstvím pro pracovní uchazeče JobsAware zjistila, že každý pátý zájemce, kterého nabídka osloví přichází o peníze.

Podvody na pracovních platformách prozkoumala Which?, organizace pro zisk a ochranu spotřebitelů. V rámci průzkumu se rozhodli oslovit nabídku uveřejněnou na Indeed. Jednalo se o pracovní nabídku v zákaznickém systému. U inzerátu byly uvedeny všechny předpokládané informace a plat se zdál být také reálný. Odpověď obdržely do týdne. Namísto očekávané pozvánky na pohovor byly pozváni k ověřovacím kontrolám u firmy zaměřující se na výměnu kryptoměn. Zde byly požádání o zaslání fotografie pasu, řidičského nebo občanského průkazu společně se selfie a kusem papíru s nápisem „Coinmama“ a datem. Dále byly vyzváni k dodání bankovních údajů a adresy. Celý proces byl urgován zdánlivou personalistkou. Organizace tedy dohledala ženu stejného jména zaměstnanou ve využité společnosti, ta potvrdila, že se jedná o podvod.

Podobné podvodné inzeráty byly zaznamenány také na pracovním webu LinkedIn. Zde podvodníci zasílají oficiálně vypadající pozvánku k online pohovoru. Poté co však nabídnou zdánlivé zaměstnání začnou vyžadovat vstupní poplatky, například na osobní počítač, s tvrzením, že budou následně vráceny. Lidé by však měli být na falešné personalisty obezřetní také na WhatsApp. Jednou z nejčastějších metod je strategie poskytování zadání pracovních úkolů, za které jsou nabízeny provize. Ty však nejsou nikdy proplaceny a v některých případech mohou vyžadovat vklad vlastních finančních prostředků.

Při zadávání osobních údajů na internetu buďte vždy obezřetní
Při zadávání osobních údajů na internetu buďte vždy obezřetní | Zdroj: Frank-Peters / Depositphotos

Na co si dát pozor

Stručný a neurčitý popis

  • Nabídka práce by měla obsahovat konkrétní podrobnosti o dané pozici, pracovních povinnostech nebo informace o odměnách a benefitech. Dále by zde měly být informace o společnosti nebo procesu pohovoru. 

Podezřele vysoký plat

  • Podvodníci často slibují neúměrně vysoké platové podmínky. Udělejte si tedy menší průzkum, kolik je vhodné za pracovní pozici obdržet.

Aktuálnost inzerátu

  • Mohou se zde nacházet také inzeráty pozic, které se společnost nesnaží rychle obsadit, proto u nabídek delších, než měsíc proveďte důkladnější pozorování. Například se můžete podívat na webové stránky společnosti. 

Kontaktní údaje

  • Zkontrolujte doménu emailového kontaktu společnosti. V případě že se jedná o doménu, kde je možné vytvoření emailu pro kohokoliv, zbystřete.

Gramatika a špatný pravopis

  • Pokud je nabídka špatně formátovaná nebo se zde objevují časté chyby, měli byste být také na pozoru.