Když sníme o nekonečném pádu: noční můra, kterou si prošel snad každý aneb co nám tyto sny říkají

Když sníme o nekonečném pádu: noční můra, kterou si prošel snad každý aneb co nám tyto sny říkají
„… a padal jsem. Neviděl jsem boční stěny toho nekonečného tunelu. Padal jsem absolutní tmou s niterným sžírajícím strachem, že se blíží dno. A smrt. Probuzení bylo vysvobozením.“

Když se člověk ponoří přes okraj temnoty spánku a na tváři ucítí příval vzduchu. Snažíte se zachytit se čehokoli, co zastaví pád a znemožní destruktivní náraz do dna. Teror pohlcuje veškeré bytí až do okamžiku, kdy se objeví konec cesty, konec pádu. Tvrdý, nekonečně dlouhý, do všech stran vybíhající šedivý kámen. Neodvratitelný konec se blíží… Probouzíte se v posteli. Srdce bije jako mašina sprintera. Jste v bezpečí, byl to jen sen.

Sny o pádech nejsou neobvyklé. V dalších řádcích se na ně blíže podíváme. Co s nimi dělat?

Co znamená pád ve snu?

Studie hovoří o možných propojeních reálného života a toho snového. Sny o pádu se spojují s pocity nejistoty, nestability, podřadnosti, úzkosti, zahlcení, nedostatečné kontroly. Sny o pádu, ale také sny o nekontrolovatelném útěku před blížícím se zhmotněným strachem, předpovídají poruchy spánku, možnou chorobnou úzkost, či posttraumatickou stresovou poruchu.

Specifika pádů

Pokud jste byli ve snu strčeni za hranu cizí silou, může to znamenat, že se necítíte bezpečně s ostatními. Klopýtnutí, případně náhodné spadnutí přes okraj, může znamenat nedostatek sebevědomí. Ať tak, či onak, věci se vám pomalu vymykají kontrole a vy se prostě snažíte něco vydržet.

Sny o skocích padákem, který selže, nebo o dobrovolných skocích do vody, či sítě, nejsou zdaleka tak děsivé. Dobrovolné rozhodnutí ke skoku může znamenat zanechávání negativní činnosti v reálném životě. Případně to reflektuje osvobození od negativního vlivu. Často se s těmito sny setkávají lidé bojující se závislostmi. Také se s nimi můžete setkat při ukončení nepříliš vydařeného vztahu.

Pád, co předchází probuzení

Chvíli před tím, než dopadnete na šedivý pevný podklad, se s trhnutím probudíte. Nohy vám ve spánku vylétnou zpod peřiny, snad jako snaha odrazit se od imaginární snové podlahy, na kterou máte dopadnout. Propojení snu s motorikou člověka je zcela běžná záležitost. Takovéto svalové kontrakce zažívá 60 až 70 % z nás. Může se jednat o záškuby, které předchází usínání. Případně o mozkové reakce na podněty ve snech, jakými mohou být například dopad, skok, krok, či jiná motorická aktivita.

Proto je dobré do své každodenní rutiny zahrnout několik aktivit, které neslouží pouze k zamezení snových pádů, ale snů obecně.

Jak se vyhnout snům o pádech?

Není možné zcela předcházet snům, ani je ovládat. Důležité je si uvědomit, co z reálného života může za snem stát a pokusit se tuto věc řešit. Za padajícími sny se může skrývat stres, nebezpečí, či další faktory popsané výše. Proto je dobré do své každodenní rutiny zahrnout několik aktivit, které neslouží pouze k zamezení snových pádů, ale snů obecně.

Pro zvýšení kvality spánku pomůže omezení kofeinu. Kofein totiž mění vnitřní hodiny těla a jeho nadbytek má na tělo a kvalitu spánku asi stejný účinek jako jet-lag. Zároveň pomůže dechové cvičení a jiné relaxační techniky, které uklidní organismus před spánkem. Hodinu před spánkem se vyvarujte emočně stresujících a fyzicky namáhavých činností, zároveň byste se neměli věnovat práci. V ložnici byste neměli mít žádná elektronická (a jiná) zařízení, která souvisí s vaším zaměstnáním. A to nejdůležitější nakonec. Pokud máte sny o pádech velmi často, začněte řešit své problémy.

Pokud jsou vaše noci spojené s nepříjemným sněním, pokuste se do svého života zakomponovat více klidu a méně kávy. Příjemné snění.