Princezna Anne Mountbatten-Windsor: Jako jediná členka královské rodiny se zúčastnila olympijských her

Princezna Anne Mountbatten-Windsor: Jako jediná členka královské rodiny se zúčastnila olympijských her
Narodit se jako britská princezna je zavazující. Patnáctou v linii následnictví na britský trůn je královská princezna Anne Mountbatten-Windsor. Jaký je její život v královské rodině?

Patronka v charitativních organizacích

Britská královna Alžběta II. má celkem čtyři děti, z nichž pouze jedna je dcera. Princezna Anne se narodila v roce 1950 a hned po dosažení dospělosti se začala věnovat královským povinnostem. Ve více než 300 organizacích je patronkou, věnuje se charitativní činnosti v oblasti sportu i vědy a zajímá se o lidi se zdravotním postižením, talentované děti, ženy v tíživé životní situaci nebo veterány. V roce 1990 byla dokonce za svou činnost nominována na Nobelovu cenu za mír.

Výborná jezdkyně na koni

O princezně Anne se ví, že nade vše miluje koně a jízdu na nich. Je dokonce uznávanou jezdkyní. V roce 1976 se zúčastnila olympijských her v Montréalu jako členka britského týmu. Soutěžila ve všestranné způsobilosti. Osm let byla předsedkyní Mezinárodní jezdecké federace. Princezna Anne se nebála ani vystoupit v televizní vědomostní soutěži stanice BBC – Question of Sport. Vždy si šla svou vlastní cestou, na níž ale primární roli sehrávala charita a jezdectví.

Osobní život princezny

Princezna Anne se v roce 1973 provdala za kapitána Marka Phillipse, jezdce na koni a olympijského vítěze z roku 1972. Manželům se narodily dvě děti – syn Peter a dcera Zara. Ani jeden z nich nemá královský titul, protože jejich matka se snažila je uchránit před přílišnou publicitou. V roce 1992 se manželé rozvedli, čímž rozhodně neudělali radost královně Alžbětě II. Pár měsíců po rozvodu se princezna Anne opět provdala, tentokrát za viceadmirála sira Timothy Laurence. Jako správná babička se také věnuje svým vnoučatům.

Je dokonce uznávanou jezdkyní. V roce 1976 se zúčastnila olympijských her v Montréalu jako členka britského týmu.

Jediná dcera britské královny Alžběty II. je bezesporu zajímavou osobností, která v královské rodině má své místo.

Zdroj: