Práce na zahradě je příjemnější než dřina ve fitcentru a funguje stejně

Práce na zahradě je příjemnější než dřina ve fitcentru a funguje stejně
Podzim už tradičně patří k období, kdy zahrádkář sbírá nejvíce odměn za péči, kterou od jara zahradě věnoval. Příroda člověka ráda zkouší, ale nakonec ho vždy odmění. Pobyt na čerstvém vzduchu s pořádným protažením celého těla je přesně to, co vám udělá dobře.

Každý, kdo má větší zahradu, nebo dokonce políčko, nemusí chodit dřít do fitcentra, nebo se doma trápit na rotopedu. Při pohybu venku se kalorie spalují jedna radost a nejen to. Při různých činnostech se posilují a protahují různé svaly.

A které činnosti patří k těm nejprospěšnějším?

V září je potřeba sklízet brambory, které poslouží lidem celé dlouhé měsíce až do raných brambor další rok. I když už se celý proces díky mechanizaci zjednodušil, stále je to dost náročná rozcvička, která dokáže dát pořádně zabrat. Nakonec vás budou bolet i svaly, o kterých jste ani netušili, že je máte. Ale až si pochutnáte na křupavém bramboráčku, budete si jistí, že ta dřina stála za to. A navíc jde o posilující cvičení pro celé tělo. Jen pozor na záda.

Ze záhonů je také třeba před prvními mrazíky sklidit poslední rajčata. I když nejsou úplně zralá, i doma v bedýnce ještě dojdou a najdou uplatnění. Domů musí i pozdní zelí, ze kterého se už tradičně dělá kvašené zelí a jde o zvyk starý stovky let, který v poslední době zažívá výrazný nárůst. Zkvašené zelí je chutné a zdravé a je výbornou variantou pro večerní mlsání u televize. U zelí si tak zacvičíte hned dvakrát. Kromě sklizně je docela náročné ho i nakrouhat a pořádně namačkat do kvašáku, soudku nebo sklenic.

Zdroj: Chatham172 / Shutterstock

A vzhůru po žebříku nahoru a dolů, což zpevní hlavně hýžďové svaly. A ještě u toho sklidíte voňavá jablka, kterých se letos urodilo opravdu hodně a v dobré kvalitě. Budou se hodit po celou zimu. Dobře uskladněná vydrží určitě do prvních měsíců příštího roku. A i potom se uplatní třeba do voňavého štrůdlu, který můžete doladit jádry z vlašských ořechů. I ty se sklízejí v tomto období.

Zkvašené zelí je chutné a zdravé a je výbornou variantou pro večerní mlsání u televize.

A potom samozřejmě přichází práce, které už jsou jen s dávkou pohybu a bez odměny. Ale i tak se musí udělat. Je potřeba shrabat listí, a to je další práce, která protáhne horní polovinu těla. Také je třeba odstěhovat všechny rostliny v květináčích do bezpečí před prvními mrazy, uklidit zahradní nábytek, zazimovat bazén.

Záhony, které vydaly své živiny do úrody je třeba pohnojit a zrýt. U rytí si přijdou na své zase svaly na nohách. Skleníky se musí vyčistit, vydesinfikovat stěny a půdu vyměnit nebo ošetřit dusíkatým vápnem. Vypustí se zbylá dešťová voda z nádrží a naposled se muže posekat trávník, ne však příliš nakrátko, aby nevymrzl.

A pokud stále máte sílu, vezměte rodinku o víkendu do lesa.  Možná najdete ještě podzimní houby a cestou zpět si natrháte jehličnaté větve k přikrytí mladých venkovních rostlin, aby měly ochranu před silným mrazem.

Zdroj:

  • autorský článek