Legenda českého zločinu: Jiří Straka alias spartakiádní vrah terorizující Prahu

Legenda českého zločinu: Jiří Straka alias spartakiádní vrah terorizující Prahu
Vrah Jiří Straka řádil v roce 1985 a protože se blížila spartakiáda a s ní statisíce návštěvníků metropole, na kriminalisty byl vyvíjený velký tlak, aby brutálního vraha dostali co nejdříve.

Jaké bylo překvapení policistů i veřejnosti, když chladnokrevnou zrůdou byl 16letý mladíček. Právě díky věku si Straka odnesl od soudu trest 10 let, maximum, které mohl jako nezletilý dostat. Kdyby byl plnoletý, pravděpodobně by se nevyhnul trestu smrti.

Vraťme se ale na začátek

Jiří Straka (1969) pocházel z obyčejné rodiny. Oba rodiče pracovali v dělnických profesích. Jiří vyrůstal se dvěma sourozenci. On jediný byl problémovým dítětem a už v osmi letech u něj byl při psychiatrickém vyšetření stanovený syndrom psychomotorického neklidu s neurotickými rysy a projevy.

Přestože měl IQ 125, byl vždy jen průměrný žák a poté i průměrný učeň hornického učiliště. V dospívání začal být abnormálně sexuálně agresivní se sadistickými sklony.

Byl stále odvážnější

První útok přišel 17. 2. 1985 v Praze na cestičce v městské zeleni. Napadl dvacetiletou restaurátorku a když ji poval na zem, začal ji škrtit. Žena byla ale duchaplná a začala s mužem komunikovat a pozvala ho k sobě do bytu, kde měli mít větší pohodlí. Tak spolu šli do obytné zóny, kde žena začala volat o pomoc a mladík utekl. Během měsíce Straka napadl minimálně další dvě ženy.

8.4. zažil Straka konečně uspokojení. Napadl třiadvacetiletou matku dvou dětí. Znásilnil ji, okradl a škrtil. Ženě v bezvědomí potom ucpal nos i ústa hlínou a listím, obrátil ji na břicho a zahrabal listím. Pitva později potvrdila udušení hlínou.

Druhá vražda se stala 4. května. Vrah se začal dostávat do formy. Nejprve v Hloubětíně napadl čtyřiapadesátiletou ženu, kterou si vyhlédl v tramvaji. Klekl jí na krk, utáhl jí provázek kolem krku, okradl ji, a nakonec hodil na korbu náklaďáku. Byl přesvědčený, že byla mrtvá, ale nebyla. Ještě ten večer umlátil třicetiletou ženu do bezvědomí podpatkem její boty. Potom ji znásilnil, uškrtil ramínkem podprsenky a okradl.

Než byl dopadený, stihl ještě 16. května znásilnit, okrást a zabít další ženu v prodejně zeleniny. Po svých činech se vždy vrátil na učiliště, jako by se nic nestalo.

Spadla klec

22. května hlavně zásluhou jedné z přeživších, byl vrah dopadený. Policie nechtěla věřit tomu, je tichý mladíček může být vrahem, který vyděsil celou Prahu.

Celkem byl Jiří Straka souzený za 3 vraždy, 2 pokusy o vraždu, 11 napadení, 5 znásilnění, 3 loupeže a 6 krádeží. Ve věznici si vrah i přes relativně krátký trest, prožil „očistec“. Vězni i dozorci se na něm doslova vyřádili. Soud nakonec rozhodl o jeho kastraci.

Trest deset let byl vrahovi ještě zkrácený díky prezidentské amnestii v roce 1994. Poté se léčil v opavské léčebně a v roce 2004 se dostal na svobodu.

Matka vraha prohlásila pro Blesk: „Trest smrti by byl pro syna lepší. A pro nás taky.“ Souhlasil s ní i jeho otec, který vystoupil v dokument ČT:

Bylo by lepší, kdyby tenkrát Jirka dostal trest smrti. Pro něj by to znamenalo vysvobození a pro nás také.

Přesto si propuštěný vrah údajně našel v léčebně ženu, která si ho vzala, ve vězení se vyučil pekařem a žije v sousedství lidí, kteří nemají tušení, koho potkávají.

Zdroje: