Ajurvéda: Jak se v létě cítit lépe

Ajurvéda: Jak se v létě cítit lépe
V letním období je na vrcholu energie ohně, která řídí metabolismus a při její nerovnováze může dojít k přehřátí organismu. Vyzkoušejte následující ajurvédské tipy, abyste strávili léto v harmonii a pohodě.

Opalujte se hlavně po ránu

Podle ajurvédy je nejzdravější procházka za úsvitu, kdy jemné paprsky, které dopadají na vaši pokožku, stimulují hormony štěstí a podporují kreativitu. Využijte teplého rána a vykoupejte se v ranní sluneční záři při východu slunce, kdy je intenzita slunce bezpečná i pro vaše oči. Nezapomínejte, že sluneční světlo pomáhá stimulovat produkci vitamínu D, který hraje důležitou roli při vstřebávání vápníku. 

Pijte dostatek vody

Vysoká teplota vzduchu a také více pohybu zvyšuje potřebu hydratace našeho těla. Během dne vypijte nejméně šest šálků ideálně vlažné, ne příliš studené vody nebo bylinného, ovocného či zeleného čaje. Pokud si jídla nepřesolujete, můžete v létě přidat do jídel o špetku soli více, vyrovnáte tím pocení a zabráníte únavě. Své tělo můžete zavodnit také větším množstvím šťavnatého ovoce a zeleniny. Saláty ozdobte ochlazujícími lístky koriandru a petrželky. Vyhněte se teplým nápojům, kořeněným jídlům a většímu množství alkoholu či kofeinu.

Chraňte svou pokožku

Denně ošetřujte pokožku celého těla nerafinovaným kokosovým olejem. Proti komárům a klíšťatům do něj můžete vmíchat pár kapek levandulového nebo gerániového éterického oleje. 

Dopřejte si dostatek spánku

V létě jsme více nabití energií a naše potřeba spánku může být menší. Našemu tělu však prospívá hluboký spánek kolem půlnoci. Na ponocování si nezvykejte a choďte pravidelně spát kolem jedenácté hodiny a raději dříve vstávejte, vaše tělo vám za to bude vděčné. 

Zdroje: