U těchto psů s klasickým výcvikem nepochodíte

U těchto psů s klasickým výcvikem nepochodíte
Je těžké si představit psa, který si nechce hrát a víc než pamlsek ho zajímají jeho vlastní věci, ale i tací existují. Seznamte se s plemeny, která si užívají čas o samotě, k cizím lidem jsou zdrženlivá a jejich výcvik se pro některé majitele může stát noční můrou.

Afgánský chrt

Není divu, že tento hrdý a nezávislý pes potřebuje dostatek času k tichému rozjímání. První zmínky o tomto plemeni najdeme již v Sumerské říši 2000 let př. n. l. Afgánský chrt se využíval na lov šakalů, leopardů a vlků. Později zaujal důležité místo po boku evropských šlechticů a stal se symbolem aristokracie. Aristokratická důstojnost a vznešenost se snoubí s jeho silnou osobností. Z tohoto elegána nikdy nevychováte stoprocentně poslušného psa. Naopak v něm získáte parťáka a společníka, který se vám odmění svým velkým srdcem a věrností. Důležitější než lpění na poslušnosti je důslednost, trpělivost a vzájemný vztah, který můžete pěstovat přes společnou lásku k pohybu a sdílením své domácnosti. Tohoto psa prostě nikdy nebudete vlastnit, ale můžete se vedle něj mnohému naučit.   

Afgánský chrt, hrdý a nezávislý pes, Zdroj: WildStrawberry / Shutterstock

Čau-čau

Psa, který byl dříve využíván k lovu nebo tahu, si dnes lidé pořizují především pro jeho výraznou vizáž a jako temperamentního společníka. Povahu má pes Čau-čau podobnou té kočičí, příliš se nenadře a rozkazy vesměs ignoruje. Své rodině je sice věrný, ale spíše než by se přímo zapojoval, tak vše pozoruje pasivně opodál.

Budete-li chtít tuto psí pandu s modrým jazykem vycvičit, zarezervujte si všechen svůj volný čas a připravte si velkou dávku trpělivosti. Povel, který Čau-čaua jeden den naučíte, můžete bez výsledku opakovat stokrát. Tento pes je svéhlavý a poslouchá, jen když to sám uzná za vhodné. Pokud si vyberete toto zvláštní plemeno, nepočítejte s tím, že bude poslouchat na slovo, ale za to se bude zcela jistě vyhýbat loužím a trvat na rituálech jako je například přecházení po přechodu. Když však budete potřebovat povzbudit, vždy vám bude nablízku. 

Své rodině je sice věrný, ale spíše než by se přímo zapojoval, tak vše pozoruje pasivně opodál.

 

Zdroje:

 

Zdroj článku:
  • www.hellosandy.cz