13 užitečných tipů, kterými podpoříte svou dietu

13 užitečných tipů, kterými podpoříte svou dietu
Bez ohledu na druh diety, kterou jste si vybrali, abyste se dostali do formy po dlouhém období nečinnosti, které přineslo kila navíc i lidem, kteří běžně problémy s nadváhou nemají, existuje pár dobrých rad, které platí pro všechny běžné diety.

Tyto jednoduché kroky se používají ke snadnějšímu a rychlejšímu hubnutí

1) Jezte málo, často a velmi pomalu

Na podporu metabolismu se ve své dietě zaměřené na hubnutí snažte jíst málo a často (alespoň 5krát denně: snídaně, svačina, oběd, svačina a večeře).

Proč? Protože naopak, když jíte příliš mnoho a méně často, váš metabolismus zleniví, pracuje a spaluje méně a to, co jíte, končí uložené na bocích a břiše.

Pro podporu metabolismu je dobré žvýkat pomalu a rozdrtit jídlo tak, aby napomáhalo trávení. Také se budete cítit sytěji.

Zdroj: Autor: ORION PRODUCTION / Shutterstock

2) Potraviny uchovávané na dosah a v chladničce

Pokud vás popadne klasický hlad, potlačte instinkt nasycení tím, že si do úst vložíte první věc, která vám přijde do cesty, nebo si nechávejte po ruce a na očích v chladničce dobré, ale nízkokalorické potraviny, které máte rádi (jogurt, jablko, lesní plody, mrkev, celer) nebo jídla, která rychleji zasytí, protože jsou bohatá na vlákninu.

3) Pijte hodně vody i během jídla

Říká se, že zejména při dietě na hubnutí byste neměli pít s jídlem. Kromě doporučení, abyste vypili alespoň 1,5-2 litry vody denně, protože čistí organismus, můžete pít vodu u jídelního stolu, protože vás rychle zasytí a nezpomalí působení žaludečních šťáv během trávení.

4) Snack před odchodem na večeři

Než vyrazíte na večeři s přáteli, dobře se připravte. Dejte si svačinu (jogurt, syrovou zeleninu), abyste zmírnili hlad a vyhněte se přehánění konzumace u stolu tím, že se necháte zlákat různými pochutinami, než přejdete na skutečnou večeři.

5) Nikdy nevynechávejte snídani

Pokud vynecháte snídani, riskujete pokles cukru kolem 11 hodiny a sbohem výkonnosti v práci nebo jinde. 

Pokud vynecháte jídlo, budete mít velký hlad, dalšího jídla sníte více a nejspíš ho do sebe vpravíte tak rychle, že organismu ani nedopřejete čas, aby vás informoval, že už má dost. Pokud se vám v poledne hlad přihlásí nezvladatelnou intenzitou, dejte si napřed lehkou polévku, která hlad zmírní.

6) Věnujte pozornost uspokojivé chuti

Chutné jídlo s příjemnou vůní a patřičně podávané je mnohem lepší, než „rychlovka“, kterou se doslova v několika minutách přecpete. Pocit sytosti, který způsobuje chutné jídlo, omezuje instinkt, aby to u stolu přehnali.

Další radou je upřednostňovat jídla, která je třeba kousat a žvýkat. Jsou uspokojivější a také vám umožní uvolnit stres.

7) Dobrý spánek po milování

Dobrý spánek (7-8 hodin za noc) vám pomůže zhubnout a navíc, pokud si dopřejete s partnerem intimní radovánky, unavíte se tím nejpříjemnějším způsobem, jaký existuje. Pro spalování tuků je to vítaná tečka za náročným dnem.

8) Vstávejte brzy

Po dobrém spánku je časné ranní vstávání v období diety velmi dobré. Kromě trénování pevné vůle budete v ranních hodinách hodně aktivní.

Vstávejte brzy, aniž byste hned snídali, pořádně se protáhněte v parku nebo na zahradě, pak si dejte pěknou sprchu a zdravou snídani. Uvidíte, jak dobře se budete cítit.

9) Pohybujte se, jak chcete

Dieta pro hubnutí je nevyhnutelně spojena s dobrou a pravidelnou fyzickou aktivitou. Je naprosto zbytečné vstupovat do posilovny, pokud tam nechodíte rádi.

Zeptejte se sami sebe, jaká je pro vás nejvhodnější aktivita: fitness, tanec, plavání, jogging?

Život je pohyb a pohybovat se při různých příležitostech během dne je nejlepší: úklid domu, nakupování, schodiště, pochůzky bez auta atd.

Pohybem účinně bojujte proti dvěma nepřátelům vaší postavy. Tím je přirozená lenost a stres.

10) Mějte se rádi

Jednou týdně si dopřejte jídlo, které máte rádi a které není úplně tou nejkaloričtější bombou.

Dopřejte si během týdne přestávku od pravidla, ať už na jeden den nebo jen na jedno jídlo. Důležité je nepřehánět to, aby nepřišlo celé vaše úsilí vniveč.

11) Jednorázový půst

Naopak se můžete pokusit postit se 14-16 hodin jednou týdně. Může to být efektivní při rychlejším hubnutí bez ztráty svalové hmoty. Pocit hladu můžete zmírnit neslazeným zeleným nebo bylinným čajem.

 12) Přírodní přípravky pro hubnutí

Mnohým se podaří zhubnout střídáním oběda nebo večeře s náhradami jídla, což jsou obvykle různě tyčinky nebo smoothies. Na trhu je jich celá řada, a tak si stačí vybrat. Jedná se o doplňky a náhrady jídla pro každého a můžete si sestavit jídelníček přímo na míru.

13) Žvýkačka pro hubnutí

Je to zvláštní, ale i žvýkačka (bez cukru) vám pomůže ve vašem úsilí zhubnout. Nejprve žvýkání žvýkačky sníží hladinu stresu s následným snížením pocitu hladu. Žvýkačka také urychluje metabolismus. 

A dobrá rada na závěr: Když ze svých předsevzetí neustoupíte, budete se už po ztrátě několika prvních kilogramů cítit nesrovnatelně lépe. Vrátí se vám elán a nadšení ze života. Omládnete.

Zdroj: autorský text