Když bydlíte v tomto městě, málokdo vám uvěří: Tato města mají velmi zvláštní jména

Když bydlíte v tomto městě, málokdo vám uvěří: Tato města mají velmi zvláštní jména
Výběr destinace pro cestování je nejdůležitější součástí každé dovolené, ať už se chystáte do historických velkoměst, malebných vesniček nebo třeba jen do přírody. Následující městečka mají ale zcela jinou magií: Jejich jméno je buď divné, ironické anebo v nejhorším případě nevyslovitelné.

Hell (Norsko)

Věřte tomu, nebo ne, zakladatelé této vesnice na jihozápadě Norska jej pojmenovali „Hell“, tedy „Peklo“. Jméno ale nepochází z našeho pekla, ale podle staroseverského slova „hellir“, což v překladu znamená „převis“. Co se Luciferovi líbit nebude: Hell je jedním z nejchladnějších míst na světě. Je to dokonce přesný opak, mráz tu najdeme 9 měsíců v roce.

Hell je jedním z nejchladnějších míst na světě, Zdroj: Inger Anne Hulbækdal / Shutterstock

Choccolocco (USA)

Toto město s 2800 obyvateli, které se nachází v severovýchodní Alabamě, mělo svůj okamžik slávy na počátku dvacátých let minulého století, kdy bylo na okraji lesa opakovaně spatřeno „The Choccolocco Monster“, což děsilo projíždějící motoristy. Později se lidé dozvěděli, že za touto „příšerou“ stojí místní teenager, který se převlékl a nasadil na hlavu kravskou lebku. Jméno města ale zůstalo: Choccolocco.

 

Zzyzx (USA)

Toto místo v Mohavské poušti bylo kdysi známé jako Soda Springs, ale lstivý podnikatel, který doufal, že z minerálních pramenů země udělá turistické místo, změnil název na něco nezapomenutelnějšího. Nyní tu najdeme pouštní studijní centrum provozovaného Kalifornskou státní univerzitou a je to obvykle poslední záznam v indexu jakéhokoli amerického atlasu.

Později se lidé dozvěděli, že za touto „příšerou“ stojí místní teenager, který se převlékl a nasadil na hlavu kravskou lebku. Jméno města ale zůstalo: Choccolocco.

Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch

S 58 písmeny má tato malá velšská vesnice na ostrově Anglesey nejdelší místní jméno v Evropě. Přeloženo do češtiny, je to fráze, která popisuje polohu města: „Kostel Panny Marie v dutině bílé lísky poblíž prudkého proudu a kostel sv. Tysilia v červené jeskyni“. Město existuje již po tisíce let, ale až v roce 1880 změnil místní krejčí zaměřený na propagaci města název z Llanfairpwll na současnou delší verzi ve snaze přilákat turisty. Naštěstí pro nás je Llanfairpwll stále přijatelnou přezdívkou, stejně jako Llanfair PG.

Význam jména byl přeložen tak, že znamená „místo, kde Tamatea, muž s velkými koleny, horolezec, jezdec, polykač země, který cestoval, hrál pro své blízké na nosní flétnu”.

Taumatawhakatangi­hangakoauauotamatea­turipukakapikimaunga­horonukupokaiwhen­uakitanatahu

Nejdelší název města na světě patří malé vesnici u kopce (se stejným jménem) poblíž Porangahau na Novém Zélandu. Je to jméno uvedené v maorském jazyce. Tento vskutku nevyslovitelný název byl pro cizince zkrácen na Taumata pro snadnou výslovnost. Význam jména byl přeložen tak, že znamená „místo, kde Tamatea, muž s velkými koleny, horolezec, jezdec, polykač země, který cestoval, hrál pro své blízký na nosní flétnu”. Podle Guinnessových světových rekordů je s 85 písmenky nejdelším místním jménem na světě.

 

Zdroj: