Spánek u psů: Jak dlouho by měl váš pes odpočívat

Spánek u psů: Jak dlouho by měl váš pes odpočívat
Někteří psi jsou tak energičtí, že byste do nich neřekli, že potřebují přes den odpočívat. Odpočinek je však důležitý pro všechny savce, včetně hyperaktivních psů.

Stejně jako pro lidi, je i pro psy spánek velmi důležitý. Od kvality spánku se odvíjí celkové psychické i fyzické zdraví psů. U štěňat je spánek zásadní pro zdravý vývoj nervového, svalového, kosterního, ale i imunitního systému. Psi ve výcviku si díky dobrému spánku zlepšují své kognitivní funkce a lépe si uchovávají jednotlivé povely. Je tedy důležité poskytnout psovi dostatek času k odpočinku, taktéž místo ke spaní, kde se bude cítit bezpečně a pravidelnou veterinární péči. Veterinář snadno odhalí skryté potíže, které mohou psa ze spánku rušit. 

Zdroj: Autor: Renko Aleks / Shutterstock

Kolik spánku psi opravdu potřebují

Veterináři se shodují na průměrné době psího spánku 12 - 14 hodin.

Štěňata a velká plemena mohou spát až 18 hodin. Psi spánek milují stejně jako pohyb. Proto je ideální psa podle jeho kondice dostatečně vyřádit a potom mu nechat klid na odpočinek. Čím je pes starší, tím potřebuje klidu více, ale zanedbávat bychom neměli ani procházky a zábavné aktivity. 

Pes si spánek obvykle dělí mezi denní a noční. Spánkem stráví přibližně polovinu dne, a tu druhou si rozloží na odpočinek a aktivní činnost, přičemž odpočinek nad aktivitou převažuje. Psi potřebují odpočívat daleko více než lidé.

I ve spánku jsou stále ve střehu, takže málokdy upadají do fáze hlubokého spánku, ve kterém organismus regeneruje mnohem lépe než v ostatních fázích. 

Poruchy spánku u psů

Podobně jako u lidí, může se i u psů vyskytnout některá spánková porucha. Pokud se váš pes ze spánku často budí a je neobvykle ospalý, s jeho spánkem pravděpodobně něco nebude v pořádku. Má-li pes sklony k chrápání a přes den mu dělá potíže náročnější aktivita, kterou dříve zvládal, může trpět spánkovou apnoe. V takovém stavu pes na chvíli přestane dýchat a může se dusit. 

Psi, kteří se uprostřed denní činnosti zhroutí, mohou trpět narkolepsií. Jedná se o neurologickou poruchu, která způsobuje svalovou slabost. 

Někdy psi spí naopak extrémně dlouho, což může zapříčinit cukrovka nebo hypertyreóza. Se stářím a nemocemi přichází i větší potřeba odpočinku. Také psi, kteří ztratili sluch, odpočívají více, jelikož je neruší zvuky z okolí. Pokud si nejste jistí, zda váš pes spí dostatečně, raději se poraďte s vaším veterinářem.

 

Zdroje: