Úspěchy i prohry jedné z nejúspěšnějších českých tenistek Petry Kvitové

Úspěchy i prohry jedné z nejúspěšnějších českých tenistek Petry Kvitové
Petra Kvitová, které magazín Celebrity Net Worth přisuzuje jmění v hodnotě 24 milionů dolarů, oslavila 8. března 31. let. Polovinu z těchto let je v pozici profesionální tenistky (od roku 2006).

I přes velmi úspěšnou sportovní kariéru se mladá tenistka paradoxně proslavila nejvíce v roce 2016 mimo tenisové kurty. V jejím životě se stala událost, která zaplnila televizní zpravodajství a stránky nejen sportovních novin a magazínů.

20. prosince v roce 2016 se Petra zdržovala ve svém bytě v Prostějově v okamžiku, kdy její byt navštívil zloděj vyzbrojený nožem. Petra na svou obranu zvedla levou ruku tak nešťastně, že utrpěla poranění dlaně a prstů. Šlo o mnohačetné tržné poranění šlach a nervů, což mohlo být pro její kariéru fatální. Zloděj si odnesl 190 dolarů a soud mu později po odvolání zvedl trest z devíti let na jedenáct.

Petra si po přepadení zavolala pomoc, a ještě ten den podstoupila operaci ve Vysokém nad Jizerou, kde se v Ústavu chirurgie ruky a plastické chirurgie věnují obtížným případům.

Zdroj: Autor: Jimmie48 Photography / Shutterstock

Zpráva o zranění tenistky se rozšířila po celém světě. Brzké uzdravení jí na dálku popřála její patronka Martina Navrátilová, která se s rodačkou z Fulneku spřátelila v roce 2011, když Petra na Wimbledonu porazila ruskou hvězdu Marii Šarapovovou.

Po čtyřhodinové operaci před sebou měla naplánovanou půlroční pauzu, kdy v případě úspěšné operace, ruka měla být v takovém stavu, aby mohla hrát. Těsně po operaci však nebylo jasné, jak ruka tenkrát 26leté tenistky bude fungovat. Už tři dny po operaci Petra oznámila, že se jí do ruky vrací cit, což byla pro všechny dobrá zpráva.

Už v březnu 2017 měla ruku pro běžné používání v pořádku. Ale přetrhané šlachy nebyly to jediné, co potřebovalo uzdravit. Petra potřebovala zotavit po nepříjemném zážitku také duši. Odletěla si zlepšit kondici na Kanárské ostrovy a 23. května oznámila účast na Wimbledonu a za pár dní následovalo oznámení o návratu do French Open.

Přestože se jí v tom roce nijak zvlášť nedařilo, tenisové publikum ji všude vítalo velkým aplausem. Za kariéru stihla zatím 28 titulů ve dvouhře, z toho dva grandslamové v roce 2011 a 2014. Doma má i bronzovou medaili z OH v Riu. V nejlepší formě byla jako světová hráčka č. 2 na podzim v roce 2011. Na webových stránkách sportovkyně si o její kariéře můžete přečíst.

Kromě sportovních výkonů se dostává Petra na titulní strany bulváru i pro své osobní vztahy. Za sebou má vztah s tenistou Adamem Pavláskem a Radkem Štěpánkem. V roce 2015 byla oficiálně zasnoubená s hokejistou Radkem Meidlem, ale už následující rok se rozešli. V současnosti Petra tvoří pár se svým trenérem Jiřím Vaňkem, který trénoval v minulosti Karolínu Plíškovou. S Petrou začal spolupracovat krátce před jejím zraněním. Už loni v létě se v bulváru objevily informace, že Vaněk u své svěřenkyně přespává, ale oba milostný poměr popřeli. Vaněk má dvě dospívající děti a po 18 letech manželství se rozvádí.

Petra Kvitová propaguje značku Nike a další značky sportovních potřeb a kosmetiky. V roce 2015 byla podle magazínu Forbes vyhlášená šestou nejlépe placenou sportovkyní a mezi tenistkami byla na 5. místě.

Zdroj: