Realita po příchodu Tálibánu. Afghánským ženám se zhroutil svět

Realita po příchodu Tálibánu. Afghánským ženám se zhroutil svět
Radikální islamistická organizace Tálibán znovu přebírá kontrolu nad Afghánistánem, což ponechává miliony tamních ve strachu. Znamená to návrat k nulovým právům žen, násilí a teroristickým útokům?

Plané sliby

Islamisté při obsazení Kábulu slibovali, že nebudou zatýkat členy vládních struktur nebo jejich spolupracovníky. Stejně tak podle jejich slov neměl být návrat k tradičním muslimským hodnotám ve společnosti tak tvrdý jako před rokem 2001. Zprvu byli radikálové skutečně navzdory očekávání velmi benevolentní. Ponechávali ženy na pracovních pozicích, vyhlásili amnestii pro členy nyní již bývalé vlády a ponechali přístupné vzdělání i ženám. Podle německého deníku Bild se však jedná o klid před bouří. Údajně probíhají rozsáhlé přípravy na znovuzavedení teroristického státu. Dle zdroje by měli radikálové mimo města hloubit masové hroby. Pasivita bojovníků v prvních dnech invaze tak byla pouze propagandou, která měla zabránit odporu Afghánců

Údajně probíhají rozsáhlé přípravy na znovuzavedení teroristického státu. Dle zdroje by měli radikálové mimo města hloubit masové hroby.

Právo šaría a násilí v ulicích

V těchto dnech se již hovoří o otevřeném prosazování práva šaría ve veřejném prostoru. Ženy nedostatečně oděné nebo pohybující se na ulici samy jsou odvlečeny a bity, lidé podezřelí z krádeže jsou veřejně kamenováni bez řádného soudu. Videozáznamy násilných činů vznikají přímo v davech radikálů, na webu jsou dostupná svědectví o popravách politických protivníků. Záznam z města Kandahár krátce po popravě Afghánců, zavlečených z vlastních domů na ulici, je dostupný přímo na twitterovém profilu afghánského média RTA World. Je pravděpodobné, že jakmile se dostane Tálibán plně k moci, nastolí tvrdý teror. 

Svědectví přímo z epicentra 

Deník Bild se odkazuje na novináře, který na svém twitterovém profilu vystupuje jako Mustafa 47. Společně se svojí ženou a jedenáctiměsíční dcerou čeká na evakuaci z Kábulu. Informuje o tom, že začíná docházet k prohledávání domů lidí z černé listiny, Tálibán chodí od domu k domu a hledá vládní pracovníky. V hledáčku jsou také ti, co pracovali pro zahraniční a neziskové organizace, včetně novinářů. Televize nahrazuje liberální obsah za islamistický. Veřejné lety byly pozastaveny, aby byl prostor pro evakuaci zahraničních pracovníků. Banky jsou uzavřeny, v bankomatech došly peníze, obchody byly vypleněny a v městech dochází k vloupání do domů. V některých oblastech již ženy nesmějí vycházet bez doprovodu muže. V momentě, kdy Tálibán vtrhl do města, věděly ženy, že je to naposledy, co se podívají do své práce nebo školy a také co vyjdou na veřejnost bez burky.

Zdroj: