Jak drogy ukončily hvězdnou kariéru nejlepších zpěvaček

Jak drogy ukončily hvězdnou kariéru nejlepších zpěvaček
Zpěvačky jsou se svojí profesí obecně náchylné k užívání drog. Nejednou se to ale vymklo z rukou, a právě návykové látky se z obyčejného odreagování staly příčinou zhroucení jejich profesního i osobního života.

Whitney Houston 

Na jedné straně úspěšná zpěvačka, která si téměř raketovou rychlostí dokázala podmanit celý svět. Na straně druhé ale křehká žena, která trpěla kvůli nepříliš harmonickému vztahu s manželem, rodinným problémům a možná právě to si začala kompenzovat užíváním drog. Do toho se přidal neustálý tlak ze strany médií a na přelomu tisíciletí se to vše začalo projevovat na jejím hlase. Přestože v roce 2001 dle portálu irishtimes.com podepsala nejdražší kontrakt nejenom její kariéry, ale celé hudební historie, dva roky poté přistoupila k profesní pauze. Po pěti letech se znovu navrátila, než byla v roce 2012 nalezena mrtvá ve vaně v hotelu Beverly Hilton.

Zdroj: Autor: Kathy Hutchins / Shutterstock

Na místě byla nalezena otevřená lahev šampaňského a na lžičce „bílá krystalická látka.“ V jejím těla pak objevili stopy Xanaxu, marihuany, svalový relaxant a léky proti alergii. 

Marilyn Monroe 

Přestože hvězda padesátých let je považována spíše za herečku než zpěvačku, je ideálním příkladem toho, co s kariérou mladého umělce udělají drogy. Amerika a zejména Hollywood zápasí s fenoménem opiátů již od počátků minulého století. Mezitím Marilyn Monroe strávila část svého dětství v sirotčinci, toužila poznat svého otce a v dospělosti ji sužovala endometrióza, kvůli které se jí nikdy nepodařilo donosit zdravé dítě. Dle magazínu HistoryNet trpěla chronickou nespavostí, dyslexií a měla genetické předpoklady k celé řadě psychických poruch. Srpen 1962 se nesl ve smutném duchu zprávy o úmrtí milované ikony. Bylo jí teprve šestatřicet let, její mrtvé nahé tělo leželo na posteli hned vedle nočního stolku, na kterém byl arzenál sedativ, uspávacích léků a dalších opiátů.

Courtney Love 

Heslem „sex, drogy a rock´n´roll“ se řídila také americká zpěvačka Courtney Love. Naštěstí její zkušenost s drogami neměla tak tragický konec, tentokrát tak můžeme slyšet příběh i z jejího úhlu pohledu. Již jako pětileté jí její otec dal LSD, načež mu byl s Courtney odepřen kontakt. Závislost ale zruinovala její život daleko hůře. V roce 1994 se při předávkování zastřelil její manžel Kurt Cobain a ještě tentýž rok ztratila člena její kapely Kristena Pfaffa, také ve spojitosti s heroinem. V následujících letech se i ona sama začala vážně potýkat se závislostí. Na veřejnosti působila nepříčetně, opakovaně se odhalovala a při koncertu v newyorském klubu hodila stojan na mikrofon do publika, přičemž zasáhla jednoho z fanoušků, který musel být s krvácením z hlavy odvezen do nemocnice. Byla zatčena a obviněna z napadení třetího stupně (miaminewtimes.com). Od roku 2007 by měla být čistá, má však soudní zákaz styku se svojí a Cobainovou dcerou Frances.

Zdroje: