Výběr nemovitosti pro rekreační bydlení je snadný, když víte, o co se zajímat

Výběr nemovitosti pro rekreační bydlení je snadný, když víte, o co se zajímat
Chata nebo chalupa umí vytvořit příjemné teplé a útulné prostředí a ať už je v horách, nebo v nížině, většinou dokáže poskytnout velice přívětivou atmosféru a dopřeje nám oddechový pobyt v přírodě.

Pokud jste se rozhodli právě v současné době pro koupi rekreační nemovitosti, protože to považujete vzhledem k uplynulému období za rozumné, nebo po svém útočišti uprostřed malebné krajiny toužíte už dlouho, určitě se s výběrem neukvapte. Volba vysněného obydlí by měla být důkladně zvážená. Přece jen je to dost velká investice.

Nejprve si ujasněte, jaké chcete okolí svého nového rekreačního domu. To by se mělo odvíjet především od zájmů, které v rodině máte. Někdo chce zahradničit, jiný lézt po horách. Pokud už máte představu o tom, kde by chata/chalupa měla být, zvažte také jaký druh nemovitosti pro vás bude nejlepší. Pokud plánujete trávit na venkovském sídle více času a například si pohráváte s myšlenkou na penzi prožitou v poklidném domečku se zahradou, rozhodně si spíše vyberte chalupu, a to v dosahu civilizace (obchod, lékař, vlak, sousedé). Pokud hledáte únik z chaosu, tak chata obklopená lesy, s nádherným výhledem a tichem rozprostírajícím se do dálky, bude to pravé.

Zdroj: Autor: mRGB / Shutterstock

Při koupi je zásadní informovat se o všech praktických věcech, zda na nemovitosti není nějaké břemeno, zda je přístupová cesta daná a trvalá a prodávající je oprávněný s nemovitostí disponovat atd.

Pokud už máte jasno v druhu lokality, směle začněte vybírat. Jestliže máte určitou představu o budoucí podobě místa, určitě neslevujte ze svých požadavků a najděte si opravdu ten správný architektonický styl, který jste měli na mysli, když jste se ke koupi rozhodovali.

Styl bydlení

Architektura chaty/chalupy zahrnuje soubor věcí. Struktura, materiály a estetické aspekty jsou hlavními charakteristikami pro výběr obydlí. Hodně moderní je dnes uplatnění dřeva. Ať už jde o dřevostavbu, nebo zděnou stavbu s dřevěnými prvky, je třeba kvalitu a stav dřeva zkontrolovat. Dřevo musí být pevné, kvalitní a dlouhodobě odolné. Zvláštní význam mají i ostatní vnitřní a vnější materiály.

Musí odrážet nejen osobní vkus, ale také se integrovat s okolním prostředím.

Vyhodnoťte světlo

Přirozené světlo je vždy tím, co umocňuje dojem z prostoru. Je tedy nezbytné, aby dům měl velká okna, případně terasu nebo balkon, který vám umožní obdivovat krajinu a přírodu.  Zorientujte se také v nasměrování oken, abyste nebyli později zaskočení, že vám do domu nesvítí slunce.

Zkontrolujte prostor

Dalším tipem je zkontrolovat prostor objektu a vyhodnotit i možnost, že by se například v budoucnu měnilo rozložení místností, rozdělení, zvětšení atd. Místnosti musí být dobře a prakticky uspořádané a vybavené kvalitními stavebními prvky (okna, dveře, schody). 

Dalším aspektem je tepelná izolace, vlhkost stěn v přízemí a kvalita krovu a střešní krytiny. Střecha představuje velký finanční obnos a pokud nechcete investovat další peníze, aby vám nepršelo do domu, vyplatí se projít se i po půdě. Další podstatnou věcí je přívod elektřiny (to nemusí být na samotě úplnou samozřejmostí), pitná voda, způsob vytápění, možnost plynové přípojky atd. Informujte se také, zda objekt není památkově chráněný, protože to přináší celou řadu omezení, pokud se jednou rozhodnete své sídlo vylepšovat.

Vyhodnoťte cenu

Závěrem také vyhodnoťte pečlivě cenu nemovitosti a srovnejte si v nabídkách realitních kanceláří ceny podobných objektů v dané lokalitě. Cena by měla vycházet i z toho, jak velké investice je třeba do objektu vložit, aby byl vhodný k užívání.

Zdroj: autorský text