Konflikty v partnerství: Jak jim předcházet a co dělat lépe

Konflikty v partnerství: Jak jim předcházet a co dělat lépe
Hádky na denním pořádku, výčitky a ponižování jsou ve vztahu nezdravé a lásku pomalu a nenápadně mění v nenávist. Podívejte se na body, které výrazně omezují partnerský stres. Používáte alespoň některé z nich?

Dělejte si čas jen pro vás dva

Nenechte váš vztah zevšednět, vnášejte do něj stále nové nápady. Ani tak nejde o to vyhýbat se denní rutině, spíš si udržet hravost, která přináší do partnerství určitý nadhled. Pamatujte, že energie, kterou do vztahu vložíte, se vám v těžkých chvílích života zaručeně vrátí! Nenechte váš vztah převálcovat povinnostmi a starostmi. 

Důležité rozhovory neodkládejte

Všichni to známe, měli bychom spolu něco probrat, ale není nám to příjemné, tak to odložíme na jindy. Jindy ale stále nepřichází a ve vztahu vzniká tabu. Pak už jen stačí chvíle, kdy jsme unaveni nebo přepracování a konflikt je na světě. Vztahová tabu vznikají často nevědomě, ale s trochou praxe se je můžeme naučit poznávat. Pokud při rozhovoru s partnerem ucítíte nepříjemný pocit na těle, zapamatujte si jej, a až budete sami, vzpomeňte si, čemu jste se v hovoru bránili. Naše tělo je chytré a mnohé napoví. 

Buďte k sobě pozorní a laskaví

Laskavost se z našich životů lehce vytrácí. Hodně záleží na tom, jaké vzorce jsme si do vztahu přinesli z naší původní rodiny. Útoky a hádky našich rodičů, u kterých jsme byli přítomni, máme uloženy hluboko v našem nitru. Výčitky, urážky a napadení slabých míst partnera z nás v nestřeženém okamžiku vystřelí tak rychle, že je nestačíme zastavit. Zabránit vypouštění jedů z našich úst nejde ze dne na den. Je to zdlouhavá práce plná pokusů a omylů. Pokud se na ni vydáte, buďte trpěliví a nebojte se odpouštět.

Mějte společný cíl

Stále si připomínejte, že jste na společné cestě. Bok po boku kráčíte za vytyčeným cílem.  Abyste společně dorazili až do cíle, musíte se občas podepřít, navzájem si podat ruku a podpořit se, když dochází síly. Nepropadejte vlastním představám a domněnkám, neustále se ujišťujte, že jste ve spojení. Stačí chvilka nepozornosti a jeden druhého ztratí z dohledu. Dobrá zpráva je, že máte vždycky šanci na sebe počkat, odpočinout si a zase pokračovat. Partnerský vztah je nekonečnou cestou poznání, na kterou stojí za to se vypravit.