Proměňte svou zahradu ve včelí království. Stačí k tomu divoké kvítí a útulný hotýlek

Proměňte svou zahradu ve včelí království. Stačí k tomu divoké kvítí a útulný hotýlek
Ať už jste vášnivým včelařem nebo odpůrcem veškerého hmyzu, určitě víte, že včelky jsou pro náš ekosystém nepostradatelné. Mnoho volně žijících druhů je však ohroženo nedostatkem vhodných stanovišť. Je přitom snadné upravit zahradu tak, aby se pro ně stala útulnou.

Vhodné květiny od jara až do podzimu

Více než 30 druhům divokých včel hrozí vyhynutí, což je fatální, protože náš ekosystém je na nich závislý. Poskytují nám neocenitelnou službu tím, že opylují rostliny, které pěstujeme. Pokud svou zahradu navrhnete tak, aby byla ke včelám vstřícná, můžete významně přispět k ochraně životního prostředí.

Dávejte přednost domácím rostlinám před exotickými a pěstujte takové, které jsou bohaté na pyl a nektar. Pro mnohé včely jsou zajímavé zejména kopretiny bílé, měsíčky rolní, hvězdnice chlumní, chrpy chlumní, vratiče obecné nebo květy šalvěje luční aj. Nepodceňujte ani keře a stromy.

Ujistěte se, že máte dostatek rozmanitých květů přátelských ke včelám, aby od jara až do podzimu vždycky kvetly alespoň dva druhy. Z jarních květin by to mohly být srdcovky, krokusy, plicníky nebo pampelišky. Ty poslední se považují za pouhý plevel, ale pro včely a další hmyz představují vynikající potravu. Začátkem léta vykvétají zvonky, kostivaly, šanta kočičí, topolovka, bělotrn i červeňoučký mák. Do pozdního léta pak můžeme zařadit chrpu modrou, třapatkovku, zimolez, levanduli, lichořeřišnici, břečťan nebo rozchodník.

Měli byste pamatovat na to, že je dobré mít hojné množství jednotlivých květů – mnoho kultivarů má další části, kvůli nimž bývá pyl a nektar pro včely nebo jiné opylovače nepřístupný.

Vytvořte divoké zákoutí a hmyzí hotel

Přesvědčte se, že semena a rostliny nejsou kontaminované pesticidy. Spolehněte se raději na regionální poskytovatele. Směsi semen přátelské k divokým včelám jsou běžně k dispozici ke koupi.

Další věc, jejímž prostřednictvím můžete včelám prospět, je méně časté sekání trávníku. Divoké byliny pak budou moct nerušeně růst a hmyz z nich bude mít užitek. Také střídmě používejte hnojivo. Po tisíce let se divoké rostliny přizpůsobovaly životu v podmínkách s nedostatkem živin. Jen málo druhů má prospěch z hnojiv nebo už zmíněných chemických pesticidů. Raději vytvořte ideální zákoutí s mrtvým dřevem, písečnými plochami nebo hliněným kopcem, které dá včelám příležitosti k hnízdění. Odstraňte trsy trávy, aby se mohly zahrabat do dobře odvodněné půdy, a poté nechte oblast po celý rok nerušenou.

Takzvané včelí hotely jsou rovněž skvělým způsobem, jak zvýšit počet a rozmanitost včel ve vaší zahradě. Přilákají totiž samotářské druhy. Stačí vzít dřevěnou krabici a naplnit vysušenými bambusovými tyčinkami nebo starými květinovými stonky (otvory by se měly lišit v průměru od 2 do 10 mm, aby přilákaly pestrou škálu druhů). Vždy je umisťujte na plné slunce. Každý podzim je ukládejte na chladném a suchém místě, třeba v kůlně, abyste snížili riziko plísní, a na jaře pak nahraďte stonky čerstvými.