V desítkách měst po celém Rusku se demonstrovalo proti zatčení opozičního lídra Navalného, Rusové se přestávají bát

V desítkách měst po celém Rusku se demonstrovalo proti zatčení opozičního lídra Navalného, Rusové se přestávají bát
"Svobodu pro Navalného", "Putin je zloděj" a další hesla zněla z úst tisíců nespokojených Rusů po celé federaci. Víkendové demonstrace měly dohru v podání zatýkání, přesto by se mělo v akcích pokračovat.

Minulý víkend se v mnoha městech nejen v Ruské federaci hojně demonstrovalo proti zatčení opozičního politika a aktivisty Alexeje Navalného, který se před pár dny vrátil z Berlína, kde se zotavoval z otrávení jedem novičok. Na přistání Navalného čekalo na letišti mnoho příznivců, Kreml dělal vše proto, aby tuto událost co nejvíce znepříjemnil. Po přistání odjel Navalnyj domů, brzy byl ale zatčen policií a převezen do vazby, což vyburcovalo jeho příznivce k rozsáhlým demonstracím.

Putin obyvatele varoval, to ale nepomohlo

Už před víkendem ruské úřady avizovaly, že plánované demonstrace nejsou povolené, to ovšem občany neodradilo. Jen v Moskvě se sešlo více než 40 tisíc lidí, kteří zde volali po spravedlnosti, přičemž ruská média informovala o shromáždění asi 4 tisíc občanů a o tom, že se vlastně nic zásadního neděje, realita však byla úplně jiná. Protestovalo se ale ve více než 100 městech v Rusku, shromáždění ale proběhlo například i v Praze před velvyslanectvím. Mnoho občanů bylo za účast na nepovolené demonstraci zatčeno.

Nejde jen o Navalného

Přestože hlavním důvodem shromáždění bylo zatčení Alexeje Navalného, celý smysl demonstrací v Rusku má rozhodně mnohem širší rozměr. Ve velkém se kromě Moskvy demonstrovalo například v Petrohradě, o kterém je známo, že zde Vladimir Putin nemá příliš mnoho příznivců. Bezpochyby jde o vysokou míru korupce, o nevíru ke státním institucím a o volbách, které se tváří demokraticky, i když opak je pravdou. 

Putinův palác

Organizace pro boj s korupcí Alexeje Navalného nedávno zveřejnila snímek pojednávající o luxusní rezidenci na pobřeží Černého moře, která má cenu více než 100 miliard rublů a podle všeho má patřit právě Vladimiru Putinovi, který to samozřejmě popírá. Údajně v sídle nechybí kasino, kino, wellness a veškeré vymoženosti které si může běžný občan Ruska stěží pouze představit. I tento fakt nejspíš rozdmýchal lidi natolik, aby se svou nespokojeností vyšli ven. 

Demonstrace budou pokračovat

Ačkoliv se úřady snaží všemožně zabránit dalšímu shromažďování lidí, ať už restrikcemi, zatýkáním apod., dá se předpokládat, že s největší pravděpodobností budou protesty v Rusku pokračovat. Zda-li to bude v takové míře jako víkendová akce se teprve uvidí, už jen poloviční účast bude brána jako obrovský úspěch.