Ke šťavnatým rajčátkům vám dopomohou kopřivy. Pěstujte snadno i bez dostatku vody

Ke šťavnatým rajčátkům vám dopomohou kopřivy. Pěstujte snadno i bez dostatku vody
K tomu, abyste si vypěstovali hromadu chutných rajčat, nebudete potřebovat tolik vody, kolik byste možná předpokládali. Díky speciální směsi vám vyrostou odolné kousky, které nepodlehnou ani horku a suchu. Podpořit zdravý růst můžete i kopřivovým hnojivem.

Zvolte vhodnou odrůdu a místo

V závislosti na vašich preferencích a prostoru si vyberte vhodnou odrůdu rajčat. Např. do salátů se skvěle hodí cherry rajčátka. V chladnějších oblastech se doporučuje zvážit použití skleníků k prodloužení rajčatové sezóny. Jinak se ovšem rajčatům daří na místech s alespoň 6 hodinami slunečního svitu denně a s ochranou před silným větrem.

Pro výsadbu budete potřebovat květináče pro výsev semen, větší květináče pro růst až do sklizně, tekuté koncentráty výživy pro rostliny, hnojivo s řízeným uvolňováním, kůly a úvazy. Jakmile budou sazenice rajčat vysoké 5–8 cm, přesaďte je ven a zajistěte trvale vysoké denní teploty.

Rajčata porostou i bez potřebné zálivky

Nadšení zahrádkáři dospěli dlouhodobým zkoušením k vlastní osvědčené metodě, jak si zajistit bohatou úrodu rajčat i bez častého zalévání. Pro začátek musíte vykopat do země díru a dát do ní půl kbelíku kompostu, hrst dřevěného popela a granulovaného slepičího hnoje. Vše promíchejte s půdou, přilijte 5 l vody a přidejte 1 g manganistanu draselného.

Rajčata vysazujte 60–70 cm od sebe. V případě, že pěstujete na balkoně, si připravte nádoby hluboké minimálně 40 cm. To vám zajistí rajčata schopná přežít i situace, kdy se jim nedostává dostatečného množství vody, tj. pokud např. odjedete na dovolenou a doma nezůstane nikdo, kdo by je zaléval. Je to ideální během období veder a sucha.

Použijte ředěné kopřivové hnojivo

Kopřivy nejsou jen otravný plevel, jehož byste se měli zbavovat. Naopak můžete příhodně využít jejich užitečné živiny k vytvoření přírodního a levného hnojiva.

Nasbírejte kopřivy, než vykvetou či vysemení. Vezměte větší nekovovou nádobu a naplňte ji vodou, pokud možno dešťovou. Kopřivy nastříhejte na menší kousky a vložte dovnitř (1 díl kopřivy na 10 dílů vody). Promíchejte tak, aby byly ponořené, a zakryjte směs víkem. Nechte kvasit 2–3 týdny a přeceďte. Pro zalévání můžete hnojivo zředit vodou v poměru 1:10. Aplikujte každých 14 dní.

Klíčem k rychlejšímu růstu rajčat jsou živiny. Tyto rostliny vyžadují stálý přísun potravy po celé vegetační období, a tak zahradníci musejí zajistit, aby záhony měly vhodně připravenou půdu a správně načasované aplikace hnojiv. Dusík, draslík a fosfor jsou tři základní živiny, ale zapomínat by se nemělo ani na další. Rostliny potřebují také mikroživiny, jako je hořčík.

Nejlepší hnojivo pro rajčata tedy závisí na tom, jaké živiny už v půdě máte a v jaké fázi růstového cyklu se rostliny nacházejí. Když poprvé zasadíte sazenice, budou vyžadovat hlavně dusík. Jakmile začnou kvést a plodit, snižte množství dusíku a zvyšte draslík. Rajčata ocení i kávovou sedlinu. Můžete ji přidat do kompostu nebo použít přímo na zahradě jako organické hnojivo. Neměla by ovšem tvořit více než 20 % materiálu v kompostu.