Drobné rostlinky udělají ve vaší domácnosti velkou parádu, a přitom zaberou jen málo místa

Drobné rostlinky udělají ve vaší domácnosti velkou parádu, a přitom zaberou jen málo místa
Máte malý byt, kam se vám skoro nic nevejde, ale přesto si ho chcete vyzdobit krásnými a svěžími rostlinami. Na to je snadná pomoc, stačí vybírat malé a nenáročné druhy, třeba mini sukulenty, fitónie nebo pestrý vánoční kaktus. Možností je ale mnohem více.

Domácí štěstí nejen pro plazy a obojživelníky

Pokojové rostliny obohatí váš domov nikoli pouze vizuálně. Také filtrují vzduch, zvyšují vlhkost v interiéru a vnášejí do prostoru neocenitelný dotek přírody. Pokud ale nemáte dostatek místa na to, abyste u sebe ubytovali vzrostlé pokojové rostliny, můžete dát přednost tzv. „mini rostlinám“. Nezaberou téměř žádný prostor, vejdou se do malých květináčů nebo dokonce na tu nejmenší římsu.

Jestliže zkombinujete několik rostlinek k sobě či je uspořádáte vedle sebe, vytvoříte si snadno okouzlující miniaturní zahrádku, kterou nemusíte nijak zvlášť udržovat. Ačkoli je zapotřebí pravidelné zalévání a doplňování živin. Přestože některé rostliny mohou potřebovat hodně světla, neměly by být příliš blízko topení.

Součástí takové zahrádky by mohla být Soleirolia soleirolii, obvykle pěstovaná v interiéru jako pokojová rostlinka nebo používaná v biotopech pro drobné plazy, obojživelníky a některé bezobratlé. Nejlépe se jí tedy daří v malém teráriu. Preferuje stín a stálou, silnou vlhkost. Přezdívá se jí domácí štěstí nebo též andělské /dětské slzy. Roste rychle, ale obvykle ne více než do 25 cm. Utváří hustý polštářek a cítí se pohodlně i v menších květináčích.

Kapradiny, mechy a jiné dekorativní rostliny

Podle odborníků potřebují stálezelené pokojové rostliny, jako jsou kapradiny a mechy, jen málo živin, jelikož se nepředpokládá, že by rostly příliš silně. Zeleň vypadá krásně naaranžovaná např. v malých skleněných lahvích. Teplé a vlhké klima ve skleněném krytu bude perfektní pro rostliny, které by neměly růst do větších rozměrů.

Do miniaturní zahrádky se hodí také vraneček a břečťan malolistý. Vzhledem k tomu, že tyto rostliny dorůstají různých velikostí, působí obzvlášť dekorativně. Fitónie, malé orchideje či drobnolistá podeňka ozdobí váš byt, aniž by si pro sebe uzurpovaly mnoho místa.

Oblíbené jsou rovněž mini sukulenty

Existují vlastně dva druhy sukulentů, obří a mini, přičemž ty malé bývají někdy dražší než velké, jelikož rostou pomalu a jsou vzácnější. Slouží jenom na ozdobu, můžete je použít ve spojení s kameny ve skalkách nebo na balkoně. Nejlépe vypadají, právě když jsou vtěsnané do malých prostor. Nepotřebují velkou údržbu a někdy ani žádnou zálivku. Budete-li je zalévat příliš, mohou shnít. Hodně u nich záleží na substrátu. Půda musí být písčitá, a tak dejte na dno květináče vždy 70 % písku a na něj pak normální zeminu.

Mini sukulenty v ulitách
Mini sukulenty v ulitách | Zdroj: Marugod83 / Depositphotos

Další zajímavé možnosti: levandule i vánoční kaktus

Popusťte uzdu fantazii a vyzdobte si útulný byteček dalšími atraktivními rostlinami. Dostaňte domů voňavou Provence s pomocí malého květináče a kvetoucí levandule – nebo ještě lépe, umístěte řadu z nich na slunný parapet.

Kdo má rád pestré barvy, může vsadit na vánoční kaktus s bohatými exotickými květy. Na rozdíl od jiných kaktusů nevyžaduje hojné přímé sluneční světlo. Zalévejte každé dva až tři týdny.

Zdroje článku: