Jedlé a léčivé květiny v zahradě. Jak si je snadno vypěstovat

Jedlé a léčivé květiny v zahradě. Jak si je snadno vypěstovat
Květiny nás mohou těšit nejen svou barevnou rozmanitostí, ale také chutěmi. Projděte se zahradou a natrhejte si do salátů, nápojů nebo dezertů ozdobné kvítí. Vypěstovat si krásné a jedlé květiny je opravdu jednoduché.

Měsíček

Vysít měsíček zvládne i malé dítě. Stačí rozhodit semena na záhon, chránit mladé sazeničky před slimáky, odstraňovat plevel a v suchém období občas zalít. Za pár týdnů se vaše zahrada rozzáří malými sluníčky, které můžete s potěšením sbírat na ozdobu téměř jakéhokoli čerstvého i vařeného pokrmu. 

Lichořeřišnice 

I tuto rostlinu s pestrými oranžovými květy je snadné vypěstovat. Vysadit ji můžete v teplém počasí, nejlépe až v květnu, jak do květináče, tak na záhon. Na chuť lichořeřišnice si nejprve musíte zvyknout, její štiplavou chuť nesnese každý. Hodí se jak do salátů, tak také jako ozdoba k vařeným jídlům. Listy i květy lichořeřišnice jsou bohaté na antioxidanty.

Zdroj: Autor: LedyX / Shutterstock

Heřmánek

Drobné kvítky voňavého heřmánku ozdobí vaši zahradu i sladké dezerty. Heřmánek vysévejte od konce srpna do půlky září a zjara můžete očekávat první květy. Heřmánek kvete nepřetržitě od jara do podzimu. Květy na čaj sbírejte postupně celé léto. 

Slunečnice

Vyberte si z mnoha druhů slunečnic, které jsou dnes na trhu a rozjasněte svou zahradu velkými zářivými květy. Semenáčky vydatně zalévejte a chraňte rostliny před slimáky. Jídla si ozdobte jednotlivými okvětními lístky. 

Drobné kvítky voňavého heřmánku ozdobí vaši zahradu i sladké dezerty.

Denivky

Květy podobné liliím jsou dnes k dostání v nejrůznějších barevných odrůdách. Pěstují se snadno, dobře snáší sucho a každým rokem je květenství bohatší. Všechny odrůdy denivek jsou jedlé. Trhejte celé pupeny, které si můžete orestovat na másle s česnekem, usmažit v těstíčku nebo sníst jen tak syrové. 

Brutnák 

Touto bylinkou s drobnými modrými květy potěšíte na zahradě hlavně včely. Jedlé jsou květy i mladé lístky. Květy obráží po celé léto až do podzimu. Používejte je do salátů nebo na zdobení dezertů a letních nápojů.

Zdroj:

  • Autorský text