Ořechy: Zdravé pamlsky nejen pro děti, i dospělým hrstka ořechu denně prospěje

Ořechy: Zdravé pamlsky nejen pro děti, i dospělým hrstka ořechu denně prospěje
Bílkoviny, esenciální aminokyseliny, nenasycené mastné kyseliny, vláknina, vitamíny, antioxidanty a minerály. Váš organismus všechny tyto potřebné složky ořechů umí využít a ocenit.

Kešu oříšky pochází z ledvinovníku západního, který rostl původně nejvíce v oblasti severovýchodní Brazílie a odtud se rozšířil po objevení Ameriky díky portugalským mořeplavcům do dalších částí světa. Dnes se pěstuje v celém tropickém pásmu.

Kešu oříšky obsahují více sacharidů než ostatní druhy, mají ale zásobu vitamínů B, měď mangan a hořčík. Měli by je konzumovat muži, kteří chtějí založit rodinu. Pomáhají udržet ve formě srdce, a dokonce umí zmírnit bolest zubů.

Lískové ořechy není třeba představovat. Jsou dostupné a jejich konzumaci bychom měli podporovat i u dětí. Navíc ořechy sklizené z vlastní zahrádky nebo z keře stojícího u lesa, vám zaručí tolik propagovanou BIO kvalitu.

Lískové ořechy jsou mimořádně bohaté na vitamín E, B1, B6, kyselinu listovou a pantothenovou, vitamín K, B3, mangan, hořčík, železo, zinek, draslík.

Všeobecně platí, že konzumací oříšků v co nejnižším dětském věku, se sníží riziko výskytu alergií. Oříšky můžou děti konzumovat rozmixované v nápojích.

Konzumace se doporučuje hlavně lidem s ledvinovými kameny.

Makadamové ořechy jsou plody makadamie, která roste v tropických deštných pralesích východní Austrálie. Ořechy byly běžnou součástí stravy domorodých Aboridžinců. Dnes se komerčně pěstují v Jihoafrické republice, Brazílii, Kalifornii, Kostarice, Izraeli, Keni a na Novém Zélandu. Vynikají především vitamíny B6 a obsahem hořčíku, železa a zinku. Makadamový olej je cennou surovinou v kuchyni i v kosmetice.

Pomáhají k růstu a regeneraci svalů a podporují sílu imunitního systému.

Mandle se dokonce pěstovaly v historii i v teplých částech Moravy, ale bohužel sady nebyly v minulosti dobře udržované a velká část byla vykácená, takže se musíme spoléhat na dovoz ze zahraničí. Mandloň obecná pochází zřejmě z Blízkého východu a díky Hedvábné stezce se rozšířila do dalších zemí a odtud do celého světa. Velice oblíbené bylo mandlové mléko, které na rozdíl od kravského, bylo uchovatelné i v teplejším podnebí.

Velice kvalitní mandle se dnes dováží z Kalifornie, kde se jim daří jejich pěstování. Mandle lidé konzumují syrové, pražené, mleté. Bez mandlí by nebyl marcipán nebo slavné makronky. V mandlích je především hořčík, mangan, zinek, železo, vápník, vitamín E, B2, B1, kyselina listová, antioxidanty.

Mandle odstraňují problém s pálením žáhy. Pomáhají optimalizovat krevní tlak, hladinu cukru v krvi a snižují hladinu špatného cholesterolu.

Para ořechy už byly oblíbenou pochoutkou amazonských Indiánů. Jsou to plody juvie ztepilé, která přirozeně roste v Brazílii, Venezuele, Kolumbii, v Peru a Bolívii. Právě Bolívie a Brazílie těmito oříšky zásobují celý svět. Ořechy jsou zdrojem selenu, hořčíku, zinku, manganu, železa, vápníku, vitamínu B1 a E. 

Pro přísun selenu stačí jeden oříšek denně. Selen pomáhá mírnit záněty v těle, bojuje proti virům, chrání imunitní systém.

Vlašské ořechy jsou dostupné a proto doporučené. Jsou bohaté na nenasycenou omega-3 mastnou kyselinu, mangan, hořčík, zinek, železo, vápník, vitamíny B1, B6, B2 a kyselinu listovou.

Pomáhají při špatném krevním oběhu a při onemocnění srdce.