Tipněte si, zda mají vaši domácí mazlíčci sny a o čem se jim zdá

Tipněte si, zda mají vaši domácí mazlíčci sny a o čem se jim zdá
Už jste někdy spatřili, jak váš pes ve spánku běží nebo jak vaší kočce cukají fousky? Mají zvířata stejné sny jako lidé? A mohou se jim zdát i noční můry?

Zběsilá spící kočka

O tom jestli mají zvířata stejné sny během spánku jako lidé už uvažovali řečtí filozofové. Ale teprve francouzští vědci v roce 1965 provedli pokus na kočce, během nějž odstranili z kočičího mozku část mozkového kmene, který zabraňuje pohybu při spánkové fázi REM. Vědci pozorovali kočku, která bez této části mozku během spánku chodila, vystrkovala drápky a útočila. Výzkum hovořil o kočkách, kterým se během spánku zdají sny o tom, co zažili během dne. Ve snech stejně jako lidé zpracovávají zážitky ze dne a připravují se na bdělý život. Také psi, hlodavci i ptáci mají hlubokou fázi spánku a své sny.

Zdroj: Autor: Naturalism14 / Shutterstock

Zpívání ptáků ve spánku

Nyní již mohou vědci humánně nahlédnout do elektrických a chemických aktivit mozkových buněk u zvířat, když spí. U krys zjistili stejný pohyb neuronů během spánku jako v bdělém stavu při běhání v bludišti. Dá se říci, že si krysa ve spánku vybavuje cesty bludištěm a připravuje se na další aktivitu. Také u ptáků, konkrétně u zebřích pěnkav, vědci objevili něco podobného. Ptáci se nerodí s naučenými melodiemi svých písní, ale během života se je postupně učí. Vědci mohou díky elektrickým záznamům mozkových buněk pozorovat, jak se jednotlivé noty v mozku propojují do melodií. Stejnou aktivitu v mozku zaznamenali také během REM fáze spánku.

Z toho vyplývá, že zebří pěnkavy si ve spánku nacvičovaly naučené melodie. 

Noční můry u zvířat

Pokud se vaše kočka nebo pes chová během spánku neklidně a jinak než jste zvyklí, rozhodně zvíře nebuďte. I zvířatům se mohou zdát noční můry a pokud byste je probudili, bude chvíli trvat než se zorientují a mohou reagovat podrážděně. Stejně jako u lidí, i u zvířat platí, že události, které se stanou během dne si mozek v noci vyhodnocuje a opakuje. Tak je možné, že váš mazlíček je právě na lovu nebo se brání před útočícím nepřítelem. Zůstaňte v klidu, pokud bude zvíře potřebovat vaši pomoc, určitě si samo řekne.