Španělská Formentera je popsaná v knize Julese Verna „Cesta sluneční soustavou“ a místní lidé si za to romanopisce považují

Španělská Formentera je popsaná v knize Julese Verna „Cesta sluneční soustavou“ a místní lidé si za to romanopisce považují
Lidé žijící „na samém konci světa“ – tak francouzský spisovatel popsal nejmenší ze čtyř Baleárských ostrovů, Formenteru. A místní lidé si pečlivě opatrují své pohádky. Díky nim si po staletí uchovávají svou identitu.

Zeměpis

Při pohledu z letadla má ostrov tvar rohlíku. Z jednoho konce na druhý, tedy od západního útesu Barbaria až k majáku na La Mola v nejvýchodnějším cípu ostrova, vede silnice dlouhá 25 km. To je ta největší vzdálenost, která se na ostrově naměří.

Formentera je asi sedmkrát menší než sousední Ibiza a asi čtyřicetkrát menší než nejznámější baleárský ostrov Mallorca.

O ostrově

Kdysi dávno se na ostrově pěstovala pšenice, odtud také pochází název ostrova (země bohatá na obilí). Zemědělství přetrvalo jen v malé míře a většina potravin se přiváží ze Španělska. Pozůstatky z minulosti – větrné mlýny, už slouží pouze jako turistické atrakce.

Slunce zde svítí 300 dní v roce, pláže jsou zde písčité a moře průzračně modré. Místní lidé jsou přesvědčení, že díky podnebí a místnímu likéru z tajných ingrediencí, se dožívají vysokého věku.

Klid a pohoda pro odpočinek

Díky velikosti ostrova zde nečekejte obří hotely a nával turistů. Na ostrově panuje klidná atmosféra, kterou občas naruší rychlolodě z Ibizy, které sem dopraví turisty na krátký výlet. Ostrov je tedy určený pro rekreaci v klidném stylu, s čistým mořem a s projížďkami na kole a bez nočních diskoték. I špatný cyklista ostrov projede za dva dny. Místní se chlubí také tím, že se u nich nekrade, protože není kam utéct. Jídlo si můžete nechat připravit s vlastnoručně ulovené ryby.

Pirátské časy připomíná pět strážních věží na pobřeží, které hlásily blížící se nepřátelskou loď. Lidé se opevňovali v městečku St. Francesc Xavier, které leží asi ve středu ostrova.

Až na pár větších hotelů a návštěv hlučných turistů z okolních ostrovů, toto místo nabízí atmosféru dávných časů a místní lidé jsou zde spokojení a za nic na světě by neměnili.