Jak si lépe pamatovat sny: Veďte si snový deník

Jak si lépe pamatovat sny: Veďte si snový deník
Sny jsou od přírody pomíjivé a nestálé, a proto i těžko zapamatovatelné. Zkoumání našich vlastních snů nám umožňuje hlubší poznání sebe sama, nabízí zajímavý pohled na život a podněcuje naši představivost. Jeden z nejúčinnějších způsobů, jak si sny pamatovat, je vést si snový deník.

Vyberte si vhodný deník

Pořiďte si sešit, do kterého se vám bude snadno psát i během noci. Deník si položte hned vedle postele a mějte v dosahu i pero se svítilnou. Pokud se v noci probudíte, sen si ihned zapište, nenechávejte to na ráno, do té doby sen vyprchá. Snový deník by měl být naprosto důvěrný. Nikdo jiný nemá právo v něm číst bez vašeho svolení. Je to prostor, ve kterém byste k sobě měli být zcela upřímní. 

Vytvořte si svůj rituál

Každé ráno po probuzení si do deníku udělejte krátký zápis. Nevadí, pokud vám žádný sen v hlavě nezůstal. Napište si třeba jen pocity nebo záblesky snů. Důležité je udělat si ze zápisu snů svůj osobní rituál.

Zapisujte si sny jako příběhy

Dejte svým snům jednoduchý název – nejlepší je první slovní obrat, který vás napadne. Například: V objetí cizince, Had na návštěvě nebo Promarněná zkouška. Napište si sen jako příběh, který byste si s chutí přečetli. Vedle příběhu si zapište své psychické i tělesné pocity. Nezapomeňte na drobné útržky snů, i když vám nedávají smysl, ten se může časem rozkrýt – úplně každá vzpomínka je důležitá.  

Pište si rejstřík snů

Seznam snů vám pomůže rychle se zorientovat v nejčastějších snech. Můžete se k nim kdykoliv vrátit a zapsat si nové poznámky. Přehled snů vám také rychleji ukáže souvislosti s každodenními událostmi. 

Užívejte si to

Vyzdobte si snový deník kresbami, výstřižky z časopisů nebo novin, které se snem souvisí nebo jen odrážejí vaši momentální náladu. Zapisujte si nejen slova, ale i obrazy. Malujte, lepte, tvořte.

Nezapomeňte, že snový deník je odrazem vašeho vnitřního světa, který se tetelí blahem, když je opečováván.