Lotosový květ: jak se dostat do téhle známé, avšak náročné pozice bez bolesti a zranění

Lotosový květ: jak se dostat do téhle známé, avšak náročné pozice bez bolesti a zranění
Lotosový květ je jedna z nejznámějších jóga pozic. Nejenže je zdraví prospěšná, ale je to i výborný sed pro provádění meditace. Z toho by se dalo snadno usoudit, že je tato pozice jednoduchá a pohodlná. Opak je ale pravdou. Začínající jogín se do ní nejspíš nedostane, a pokud ano, bude velmi trpět.

Pokud s jógou začínáte a nejste extrémně protažení z jiného sportu, jako je například gymnastika nebo balet, smiřte se s tím, že vám bude nějakou dobu trvat, než této pozice docílíte. Ačkoliv opravdu na první pohled nepůsobí nějak složitě, je nutno mít extrémně protažené kyčle a nohy, což většina Evropanů nemá. Není se čemu divit. Od šesti let trávíme většinu času sezením na židli a jakoukoliv formu zkříženého sedu provedeme maximálně jednou týdně o povinné hodině tělocviku, ve starším věku nejspíš už vůbec. Hypermobilní jedinci se možná do lotosového sedu dostanou i bez předchozích příprav, hrozí ale poranění, obzvláště kolen. Avšak ani pro nepřipravené kotníky to není nic příjemného.

Proto je potřeba nejprve zapracovat na protažení kyčlí a svalů na nohou. K tomu může výborně posloužit například série ashtanga jógy. Pro začátečníky je ideální primary série, která kyčle postupně připravuje na lotosový sed, který je na jejím úplném závěru. Přesto se vám ale nemusí povést hned po prvním cvičení ashtangy. Někdy to trvá i několik měsíců nebo let, záleží na konkrétní tělesné stavbě a na tom, jak často kyčle a nohy protahujete.  Důležité je také správné provedení cviků, a to i těch zdánlivě jednoduchých. Stačí malá nepřesnost a kyčle zůstanou uzamčené a nebudete lotosu o nic blíže ani po dlouhodobém pravidelným cvičení. Proto není na škodu alespoň zpočátku navštívit dobrého lektora, který vám s pozicemi pomůže.

Tak jako tak není dobré nic uspěchat. V józe je spousta jiných přínosných zkřížených sedů, které můžete provádět místo lotosu a neriskujete zranění. Vyzkoušejte třeba klasický turecký sed, sed s patami za sebou nebo poloviční lotos, kdy je na stehně pouze jedna noha, zatímco druhá spočívá na zemi. Pokud se do lotosu napasujete dříve, nežli jste připraveni, stejně v něm nejspíš dlouho nevydržíte, kvůli nepříjemné bolesti v kolenou nebo kotnících. Zrádné je také to, že do pozice lotosového květu je snazší se dostat nežli se z ní vymotat. Pokud ji tedy uspěcháte, možná se budete chvíli radovat z toho, že tuto pozici dokážete, ovšem při vymotávání nohou zpět můžete mít docela problém…

A jaké jsou přínosy tohoto sedu? Odkrvuje nohy a zásobuje krví břišní dutinu, což je pro střed těla přínosné. Celkově je velmi léčivý, a to obzvlášť tehdy, pokud v něm zvládnete překřížit ruce za zády, chytit se jimi za opačné palce na nohou a předklonit se. To už je ovšem opravdu jogínská vyšší dívčí.

Je pozice lotosového květu vaším snem? Nevzdávejte to, ale buďte zároveň trpělivý. V józe víc než kde jinde platí poněkud profláklé přísloví, že i cesta je cílem. Už jen pravidelné cvičení má ohromné pozitivní účinky, nehledě na to, jak rychle se do lotosu dostanete. A když se to konečně povede, užijte si všechnu tu radost a endorfiny, které vám úspěch vyplaví do těla. A nebojte se pochlubit! Sdílejte svůj lotos se spolucvičenci z lekcí jógy, nebo s přáteli na sociálních sítích. Třeba tím někomu z nich dodáte novou energii a naději a inspirujete je k vlastním pokusům.