Netlač na pilu. Občas je třeba nechat věci plynout

Netlač na pilu. Občas je třeba nechat věci plynout
Občas se stává, že se ocitneme v situaci, kdy si přejeme, aby vše bylo tak, jak jsme si sami naplánovali. Někdy to chceme tak hrozně moc, že se stavíme do situace, kde příliš tlačíme na pilu. V tento moment se může docela dost pravděpodobně stát, že tím jak neustále evokujeme druhé v tom, co chceme mi sami, dostanou věci úplně odlišný směr.

Znáte to také? Dostali jste se už do takové situace? Podělím se s Vámi o příběh mého známého, který toto pravidlo „netlačit na pilu a nechat věci plynout“ si mohl vyzkoušet v praxi.

Návrh na společné bydlení

Před několika lety se můj kamarád Martin seznámil s přítelkyní, která měla dvě dcery. První dcera byla již dospělá a nebydlela se svojí matkou, druhá dcera dodělávala střední školu a stále bydlela u matky. Vztah se jim vyvíjel moc pěkně, chodili na schůzky, občas u sebe přespávali a dokonce jeli i na společnou dovolenou. Po pár měsících přišel Martin s tím, že by bylo vhodné začít řešit společné bydlení, protože mu už nestačí víkendové návštěvy a chtěl by vést společnou domácnost. Jeho přítelkyně to přijala s nadšením. Oba ale věděli, že nemají dostatečně přizpůsobené zázemí pro to, aby mohli společně bydlet. Martin sice přišel s několika návrhy jak je možné celou situaci zvládnout a co pro to mohou udělat, bohužel dle jeho přítelkyně to bylo nedostačující. V tento moment byl velmi zklamán, protože celou situaci vnímal naprosto negativně. Měl v hlavě spoustu myšlenek o tom, proč se nechce k němu i s dcerou nastěhovat a závěrem pro něj byl, že je pro ni nedostatečným partnerem a ona ho nemiluje tak, jak sama říkala.

Zalekla
Přitelkyně se zalekla a vztah společně ukončili. | Zdroj: fizkes / Shutterstock

Společné bydlení, nebo konec vztahu

Jeho partnerka přišla s nápady, které vyžadovaly větší úsilí, než si Martin sám myslel. Byla na Martina rozhněvaná, proč to pro ni nechce udělat a vnukla si tutéž myšlenku, že jí Martin nemiluje tak, jako ona jeho. Celá tato situace měla za následek, že Martin se zaměřoval pouze na otázku bydlení, nic jiného ho nezajímalo, žádné kompromisy a došlo to do stavu buď společné bydlení, nebo konec vztahu. Přítelkyně se zalekla, viděla, že Martin je nekompromisní o ničem jiném nechce ani slyšet a společně vztah ukončili.

Nový vztah už probíhal plynule

Za půl roku si Martin našel novou přítelkyni. Dostal se po čase do stejné situace, kdy přišla otázka společného bydlení. Poučil se ze svého minulého vztahu a nechal věci přirozeně plynout. Netlačil na to, aby se nová přítelkyně stěhovala hned, ale postupně začal zvelebovat jejich společného bydlení. Přítelkyně postupně u něj trávila více času a s každou návštěvou si u něj zanechávala více a více věcí. On sám z toho měl radost a postupně plnil její požadavky. Přirozeně tedy došlo ke společnému souladu, Martin změny přijímal s radostí a na nic netlačil.

Tento příběh je jasnou ukázkou toho, že pokud budeme tvrdohlaví a půjdeme proti zdi, nikdy ničeho nedosáhneme. Naopak některé věci vyžadují více času, a pokud to nejde hned, dejme tomu šanci, možná nedocílíme požadavku okamžitě, ale máme zde větší šanci na to setkat se s úspěchem.

Zdroj článku:
  • Autorský text