Konec lásky? Promluvte si s partnerem o tom, co je třeba změnit

Konec lásky? Promluvte si s partnerem o tom, co je třeba změnit
To uvědomění vás možná zasáhne jako rána bleskem, anebo ve vás bylo už delší dobu, ale nechtěli jste ho pojmenovat. Tak či onak, uznání, že jste ve vztahu nešťastní, může přinést zmatek, smutek i strach. Co bude dál? Dá se to ještě zachránit? A pokud ano, jak vlastně?

Zjistěte, co přesně nefunguje

Jedna věc je uvědomit si, že jsme nešťastní, ale něco jiného je zabrousit trochu hlouběji a nalézt příčinu. Dopřejte si čas na přemýšlení o tom, co se ve vašem vztahu děje. Určete konkrétní momenty, kdy ve vás partner vyvolal nějaký nežádoucí pocit. Pokuste se přijít na to, co vám chybí.

Promluvte si s partnerem o tom, co je třeba změnit

Důležité je přistoupit k problému bez odsuzování či vzájemného obviňování a soustředit se na to, abyste společně našli řešení. Věci se nezmění po jediném rozhovoru. Bude to vyžadovat určitý čas a několik aktivních úprav na obou stranách, aby se udály potřebné změny. Nemluvíme o dnech, nýbrž měsících.

Chce to hodně odvahy, smělosti a síly, aby se partner přiznal k něčemu, co by podle něj mohlo být špatné nebo zraňující. Když ho odsoudíte za jeho nedostatky, způsobíte, že se bude cítit hůř, a můžete ho psychicky ovlivnit nežádoucím způsobem. Raději se do něj zkuste vžít. Podívejte se na svět jeho očima. To vám pomůže mu lépe porozumět.

Tichá domácnost problém neřeší. Zdroj: Krakenimages.com / Shutterstock

Hledejte změny v partnerově chování

Všímejte si pozorně chování partnera. Dává si tu práci, aby se pokusil lépe vyhovět vašim potřebám? Je nutno zjistit, zda stojí za to se této osobě zavázat a zůstat s ní, jestli s ní můžete růst a vyvíjet se a zda je ochotná se změnit.

Žádoucí změna chování vypadá např. tak, že partner už nebude opakovat chování, jež přispělo k neshodám a dramatům, začne důsledně chodit na terapie nebo si třeba přečte knížku o vztazích atd. Zkrátka by měl projevit snahu a iniciativu.

Přijměte odpovědnost a zvažte terapii

Jedním z příkladů změny chování je převzetí odpovědnosti. Buďte k sobě upřímní a připravení přiznat, že ten druhý má pravdu, pokud uděláte chybu. Omluvte se, jestliže raníte partnerovy city. Pro dobro vztahu je to velmi důležité.

Během doby, kdy pracujete na změnách ve vztahu, vám může prospět terapie, ať už individuální nebo párová. Pomůže vám zjistit, co nefunguje, jaká existují možná řešení a jak procházet náročnými rozhovory s co nejmenšími komplikacemi.

Nebojte se zkusit terapii. Zdroj: Ground Picture / Shutterstock

Naučte se nechat minulost v minulosti

Všichni děláme chyby. Chcete-li mít úspěšný a zdravý vztah, musíte se vy i váš partner naučit navzájem si chyby odpouštět a následně už je znovu nevytahovat (např. během hádky). Přestaňte tedy vnášet minulé chyby do současných rozhovorů či konfliktů.

Dejte najevo uznání a zajímejte se

Jedním z klíčových prvků šťastného vztahu je pocit ocenění. Když člověku připadá, že ho berete jako samozřejmost, jeho spokojenost logicky klesne. Dejte druhému najevo, že si jeho úsilí vážíte a že je pro vás důležitý. Naslouchejte mu, zajímejte se o něj. Zeptejte se ho třeba, jaký měl den, nebo spolu něco podnikněte.

Zdroje článku: