Na nákupy do obchodního centra a klidně i v neděli, rozvolnění opatření již ve čtvrtek

Na nákupy do obchodního centra a klidně i v neděli, rozvolnění opatření již ve čtvrtek
Později, než slibovali, ale přece. Ve čtvrtek mohou otevřít obchody, nákupní centra, restaurace, kavárny, hospody a další stravovací zařízení. Na nákupy budeme moci vyrazit i v neděli.

V neděli dopoledne se sešla vláda, aby podala výsledné vyjádření k rozvolnění opatření, tak jak avizovala v průběhu týdne. Někteří hospodští už nakoupili sudy, s jejich naražením budou muset nakonec počkat do čtvrtka. PES oficiálně klesá na stupeň číslo 3.

Otevření obchodů a nákupních center

Od čtvrtka se otevřou všechny obchody, i ty v nákupních centrech za stejných podmínek. V jednom obchodě může být pouze 1 zákazník na 15 m² a všechny osoby, jak prodavači, tak zákazníci, musí mít po celou dobu nákupu ochranu úst a nosu. Otevírací doba obchodů a nákupních center záleží čistě na vlastním uvážením, omezení volného pohybu osob již neplatí.

Otevření restaurací, hospod a jiných podobných zařízení

Restaurace mohou hostit pouze usazené hosty, není možnost obsloužit zákazníka tzv. ,,na stojáka". U stolu mohou sedět maximálně 4 osoby a všechna zařízení musí snížit svou kapacitu na 50 % té původní. V tomto případě stále platí omezená doba pro provoz, zařízení musí být zavřena mezi 22. hodinou večerní a 6. hodinou ranní. V souvislosti s tímto se ruší i zákaz konzumace alkoholu na veřejném prostranství. 

Všechny služby, maloobchod a restaurační zařízení mohou rovněž provozovat svou činnost i v neděli.

Ostatní služby rovněž v provozu

Kosmetické salóny, kadeřnictví a jiné provozovny služeb mohou rovněž od čtvrtka nabízet své služby. Stejně jako v obchodech, i zde bude omezení jednoho zákazníka na 15 m², nebo obecně na jenu pracovní plochu.

Podpora pro podnikatele

Dosud byly v rámci programu Antivirus propláceny mzdy pro zaměstnance, tato kompenzace přirozeně končí ve chvíli, kdy se dosud uzavřené zařízení otevře.

Nadále ale funguje program covid kultura, který mohou čerpat divadla a jiná kulturní zařízení.