Jak budou letos vypadat první koronavirové Vánoce

Jak budou letos vypadat první koronavirové Vánoce
Zapomeňme na popíjení svařáku u stromečku na náměstí, letošní advent bude trochu jiný, než jako jsme zvyklí. Na trhy ven možná ano, horký svařák jenom z domácí plotny.

Někteří v letošních svátcích nepoznají žádný rozdíl od těch předchozích, jiní mohou strádat, že to prostě letos nebude ono. Jak si užít advent a svátky i přes všechna proticovidová opatření?

Vánoční trhy trochu jinak

Patříte mezi milovníky adventního času, ke kterému neodmyslitelně patří i trdelník a svařák? Na toto potěšení zřejmě budeme muset letos zapomenout, ovšem nakoupit na trzích budeme moct tak či tak. Některá města se rozhodla povolit stánkový prodej během adventu, ale za určitých podmínek. Stánky by měly mít dostatečné rozestupy a ty, které se na malé náměstí poté nevejdou, mohou být i v okolích ulicích. Oblíbené alkoholické pochoutky zde ale nenakoupíte, to kvůli zákazu pití alkoholu na veřejnosti a také proto, aby se neshlukovaly velké skupiny osob. 

Nákupy raději online

I když je možnost, že se obchody a nákupní centra před svátky otevřou, může se stát, že si před vchodem do obchodu budeme muset vystát dlouhou frontu venku. Rozhodně je pohodlnější nakoupit všechny dárky s dostatečným předstihem na internetu, zvláště pokud Váš oblíbený obchod provozuje i e-shop. Problém může nastat při pozdější objednávce, zatím nevíme, jak budou dopravci tak velký nápor balíčků zvládat. Raději své nákupy neodkládejte.

Zdraví na prvním místě

Přestože jsou Vánoční svátky hlavně o setkávání s blízkými a o společných krásných chvílích, stále musíme chránit ostatní, především osoby v rizikových skupinách. Zvažme, zda je návštěva prarodičů například po nákupech v obchodním centru skutečně nutná. Zůstaňme, pokud možno doma, věnujme se výzdobě bytu, pečme s dětmi cukroví a poslouchejme koledy, volejme příbuzným, o těchto momentech Vánoce skutečně jsou.