Otevřeme jenom pokud náhodou neotevřeme, jak to bude s pondělím rozvolňováním stále není jasné

Otevřeme jenom pokud náhodou neotevřeme, jak to bude s pondělím rozvolňováním stále není jasné
Na začátku týdne dala vláda podnikatelům naději, že by mohli začátkem prosince otevřít své provozovny pro předvánoční schůzky a nákupy, PES ale znova začal nesouhlasně vrčet.

Otevřít, nebo neotevřít?

Ministr zdravotnictví Jan Blatný uvedl, že v některých krajích se koronavirová situace nevyvíjí podle představ vlády a pozitivní statistiku momentálně drží především hlavní město Praha. Ještě v pondělí byla vláda plná optimismu a hovořila o přechodu na 3. stupeň proti epidemiologického systému, díky kterému by mohli obchodníci otevřít své provozovny a zvýšit šanci na to, že jejich podnikání nepohřbí covid19. Ministr Blatný uvedl, že momentálně je šance otevření spíše 50 na 50, o rozvolnění se rozhodne při finální aktualizaci dat pro výpočet indexu rizika v neděli, kdy y rovněž měla vláda vyhlásit, zda podmínky pro 3. stupeň splňujeme, či nikoliv.

Hlavní hygienička rozvolnění odmítá

Ministerstvo své kroky konzultuje s hygienou a jednotlivými kraji, přičemž podle hlavní hygieničky je v České republice 7 krajů, které se blíží spíše 5. stupni rizika, než tomu 3. Pakliže index rizika v těchto krajích nezačne okamžitě klesat, plošné rozvolnění určitě nedoporučí.

V České republice je momentálně index rizika na úrovni 57, tento údaj v porovnání se situací minulých týdnů nevypadá až tak děsivě. Například ale v Karlovarském kraji dosáhl index hodnoty 77, což řadí kraj do pátého stupně rizika.

Premiér Andrej Babiš sám řekl, že riziko neklesá tak rychle, jak vláda očekávala a sám si v tuto chvíli není jistý, zda rozvolnění podpoří, nebo naopak. Snad se dozvíme více informací v neděli na tiskové konferenci po jednání vlády.