Celine Dion - hvězda Las Vegas se zlatem v hrdle

Celine Dion - hvězda Las Vegas se zlatem v hrdle
Kanadská hvězda, která prodala přes 220 milionů alb je nejen úspěšnou zpěvačkou, ale i herečkou, skladatelkou a podnikatelkou. Její turné Courage World Tour, které začalo v září 2019, vyprodalo všech 52 severoamerických koncertů.

Evropská část turné, která měla následovat, byla ohledně prodeje vstupenek také úspěšná. Bohužel už přišla pandemická doba, a tak se velkolepé evropské turné muselo zrušit.

Talent, který vynikl už v dětství

Celine Marie Claudette Dion se narodila Adhemarovi a Therese Dionové 30. března 1968 v Charlemagne v kanadském Quebecu. Jako nejmladší ze 14 dětí byla pojmenována po písni „Celine“ od Hugues Aufraye. Jako dítě na svatbě svého bratra ve věku pěti let ohromila dav svými pěveckými schopnostmi. Její rodiče vlastnili malý piano bar a během dospívání tam pravidelně vystupovala. Když jí bylo 12 let, nahrála demo píseň, kterou složila se svým bratrem Jacquesem a matkou, a poslala ji hudebnímu manažerovi Renému Angélilovi. Ten byl tak nadšený jejími vokály, že s ní okamžitě podepsal smlouvu.

Na úspěch nemusela čekat dlouho

Její první album získalo v Quebecu okamžitou proslulost a bylo hitem číslo jedna. V roce 1982 přitáhla mezinárodní pozornost, když získala ocenění pro nejlepšího umělce a nejlepší píseň na Yamaha World Popular Song Festivalu v Tokiu. V době, kdy jí bylo 18 let, nahrála devět francouzských alb a získala několik prestižních ocenění. V roce 1988 zahájila lekce ke zlepšení angličtiny a o dva roky později se dostala mezi nejuznávanější světové zpěvačky vydáním svého prvního alba v angličtině s názvem Unison.

Skutečný mezinárodní průlom pro zpěvačku nastal v roce 1992 s Disneyho animovaným filmem Kráska a zvíře a jejím duetem s Peabo Brysonem, který se stal titulní skladbou filmu. Píseň získala cenu Grammy a Oscara a dostala se na 9. místo v Billboard Hot 100. Píseň byla na jejím dalším albu Celine Dion a stala se její první zlatou deskou v USA, prodalo se přes 12 milionů kopie po celém světě. A tak zahájila své první sólové turné.

V roce 1996 vydala Dion své čtvrté anglicky nazpívané album Falling Into You. Album ji zajistilo ceny Grammy za album roku a nejlepší popové album. 

V polovině 90. let se stala jednou z nejprodávanějších zpěvaček na světě. Potom přišel film Titanic (1997) a s ním záplava cen i pro zpěvačku, která svým krásným hlasem doplnila příběh plný emocí. Prodané nahrávky už počítala na miliony. Následoval prodej alba My Heart Will Go On a po celém světě se prodalo 50 milionů desek.

Úspěch pokračuje

Dion je i nadále úspěšnou a vyhledávanou umělkyní a vydává se na dlouhodobé pracovní pobyty, například do Las Vegas, do Caesars Palace.

V novém tisíciletí se vrátila k tvorbě frankofonních alb. V letech 2000 až 2010 byla Celine Dion nejlépe vydělávajícím zpěvačkou na světě. Když sečteme výnos z prodeje vstupenek a zboží a další zdroje příjmů, zpěvačka si vydělala v průběhu deseti let přes 720 milionů dolarů. Z této částky 500 milionů dolarů pocházelo z celosvětového prodeje vstupenek na její koncerty. Jen za vystoupení v Las Vegas si přišla na 350 milionů dolarů. Od roku 2011 do roku 2019 zpěvačka vystupovala v Las Vegas 70x ročně, za každé vystoupení inkasovala 500 tisíc dolarů.

Osobní život 

Dion se zasnoubila v roce 1991 se svým manažerem René Angélilem, který byl o 26 let starší než ona. V roce 1994 se oba vzali v montrealské bazilice Notre Dame. V roce 2000, kdy Celine přestala vystupovat, podstoupila oplodnění in vitro, aby se pokusila otěhotnět. Porodila v lednu 2001 chlapce Rene-Charlese. V roce 2010, ve věku 42 let, pár přivítal dvojčata Eddyho a Nelsona.

14. ledna 2016 Angélil zemřel na rakovinu krku. Jeho pohřeb se konal na stejném místě, kde se vzali. Dva dny po jeho smrti zemřel na rakovinu také její 59letý bratr Daniel.

Dion pomáhá mnoha charitativním organizacím po celém světě. V kanadské nadaci pro cystickou fibrózu pracuje od roku 1982. Darovala 1 milion dolarů obětem hurikánu Katrina a pomohla získat 1 milion dolarů na akci pro oběti asijské tsunami v roce 2004. V roce 2004 ještě spolu s manželem podpořila gay komunitu financováním publikace o zdraví a prevenci HIV.